Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Work & Life 7 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Gooit je vriend niks weg? Dit is waarom mannen hoarders zijn, volgens de wetenschap

Zit je vriend weleens te klagen dat jij zoveel spullen koopt? Een blouseje hier, een theelichtjeshouder daar… Daar heeft ‘ie dan misschien gelijk in, maar ondanks dat mannen minder kopen, zijn ze wél slechter in spullen weggooien. Oftewel: mannen zijn echte hoarders. Ben je het zat dat jouw huis vol oude games ligt, schuif je partner dan even dit artikel onder de neus. O, en vertel ‘m dat theelichtjeshouders écht heel erg nodig zijn in het leven.

Oké, dus hier het ding. Het verschil tussen het gedrag van mannen en vrouwen ligt bij het actief dan wel passief verzamelen van dingen. Veel vrouwen houden van shoppen, wat natuurlijk een vorm van actief verzamelen is. Mannen doen aan een meer passieve vorm van verzamelen. Ze kopen niet veel, maar als het eenmaal in huis is, gaan ze er wel meer waarde aan hechten, vertelt Jessica Grisham van de University of New South Wales aan Fatherly.

Hoarders zijn net jagers en verzamelaars

Dat wordt onder andere veroorzaakt door het instinct. Van oudsher wordt er van mannen verwacht dat ze de familie beschermen, en het onderbewuste is daar dan ook nog op ingesteld. Als ze iets zien wat eigenlijk weggegooid moet worden, schakelt hun brein over naar de mogelijke redenen waarom ze het nog nodig zouden kunnen hebben bij hun ‘taak’. Heeft jullie kind een lekke band? Dan kijk jij je vriend lief aan en moet hij maar zorgen dat ‘ie voorbereid is – net als vroeger.

LEES OOK: Deze tweets laten zien hoe weinig mannen weten van ongesteld zijn

Overigens is dat niet de enige reden waarom mannen, en trouwens ook vrouwen, het moeilijk vinden om dingen weg te gooien. We hechten relatief snel emotionele waarde aan dingen, waardoor we het niet kwijt willen. Soms is dat terecht – bijvoorbeeld bij het horloge van je opa – en soms iets minder terecht – bijvoorbeeld bij dat ene jurkje dat je droeg op je eerste dag in de brugklas. Bij mannen is die sentimentele waarde soms nog erger omdat ze vaak meer moeite hebben om die herinneringen in woorden uit te drukken.

Afhankelijk van hormonen

Ook een interessant feitje: ons koop- en verzamelgedrag is deels afhankelijk van onze hormonen. Zo gaan vrouwen graag shoppen rond de ovulatie en schijnt het dat mannen met hogere testosteronlevels ook meer geld uitgeven. Maar het is dus hoe dan ook een fabeltje dat mannen minder spullen zouden hebben, zéker nu ze ook meer met hun uiterlijk bezig zijn dan vroeger.

O, en ben je die spullen echt helemaal zat? Gooi ze dan gewoon zelf weg zonder het te zeggen – net als ongeveer een derde van de vrouwen doet. You go girl. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gooit je vriend niks weg? Dit is waarom mannen hoarders zijn, volgens de wetenschap
Sluiten