Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids april 28, 2017

Waarom deze moeder haar kind geen huiswerk laat maken

Een kind gaat bijna fulltime naar school, leert daar ontzettend veel, en gaat ‘s middags of ‘s avonds soms nog naar sport- of muziekles. En ook hun vrije tijd hebben ze nodig voor hun sociale ontwikkeling. Sommige scholen geven daar ook nog eens huiswerk bovenop. Voor deze moeder uit Canada was de grenst bereikt en ze schreef een krachtige brief.

Bunmi Laditan’s 10-jarige dochter kreeg opeens last van druk op haar borst en werd ‘s nachts meerdere keren wakker van alle stress. Toen was de maat vol. Ondanks dat het meisje erg leergierig is en makkelijk dingen oppikt, besloot Bunmi de school in te lichten.

Huiswerkvrij

In een e-mail schreef ze dat het huiswerk echt te veel is. Daarna deed ze verslag op Facebook: haar huis is nu een huiswerkvrije zone. ‘Mijn kind kan het huiswerk niet meer aan. Ik heb net school gemaild dat ze er helemaal doorheen zit. Ik heb ze vriendelijk verzocht de hoeveelheid huiswerk drastisch te verminderen.’ Dat bericht werd massaal opgepikt en is nu een viral met meer dan 61 duizend likes die inmiddels meer dan 16 duizend keer gedeeld is. Het is wel duidelijk dat veel ouders het met haar eens zijn.

Lichamelijke klachten

Verder legt ze uit dat haar dochter het echt niet erg vind om dikke boeken te lezen en zelfs vaak op eigen houtje dingen opzoekt die ze interessant vindt, maar dat ze na de kleuters in 4 jaar tijd zoveel meer gestresst is. ‘Dat uit zich nu in lichamelijke klachten zoals pijn op de borst, slaapproblemen en onzeker worden over haar prestaties.’ Te bizar voor een meisje van 10.

LEES OOK: Waarom huiswerk in de onderbouw verboden zou moeten worden

Workaholic

‘Ze zit al zowat 8 uur op school, dus waarom dan ook nog eens dagelijks 2 uur aan huiswerk moeten besteden?’ gaat ze verder. ‘Is familie niet belangrijk meer? Moet ze een junior workaholic worden?’ Bunmi vindt dat haar kind gewoon kind moet kunnen zijn. Het maakt haar niet uit of ze naar de universiteit gaat, zolang haar kind maar uitgerust, gezond en gelukkig is. ‘Ik wil dat ze uiteindelijk weet dat we niet leven om te werken, maar dat werk slechts een deel van ons leven is.’

Misschien moet er een voorbeeld worden genomen aan deze Finse school van de toekomst, waarvan de cijfers nu al boven verwachting zijn.

Bored Panda, Real Simple

Reageer op artikel:
Waarom deze moeder haar kind geen huiswerk laat maken
Sluiten