Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 7 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom bijna alle moeders hun kind op de linkerheup dragen

Het is je wellicht nog nooit opgevallen, maar de meeste moeders dragen hun kind op hun linkerheup. Jij ook? Uit onderzoek is gebleken dat dit geen toeval is. Het heeft alles te maken met je instinct en de evolutie.

Er is een aantal handelingen die je heel bewust doet als je je baby oppakt, zoals het ondersteunen van het hoofdje. Toch doe je een hele hoop dingen ook onbewust, zoals je kind op je linkerheup dragen. Tenminste, dat is wat zeventig tot 85 procent van de ouders doet, als we het onderzoek in de Nature Ecology and Evolution mogen geloven. En nee, het heeft niets met rechts- of linkshandigheid te maken.

Bonding

Dat veel moeders dit doen, heeft te maken met de werking van de hersenen. De rechterkant van de hersens, het gedeelte dat wordt geactiveerd als je je baby aan de linkerkant van je lichaam houdt, zorgt ervoor dat je in contact komt met je emoties en de emoties van anderen. Als je baby huilt en je hem of haar oppakt, leg je ‘m dus vrijwel automatisch aan de linkerkant van je lichaam.

Daarnaast is je rechter hersenhelft ook gespecialiseerd in het herkennen van gezichten, wat er weer voor zorgt dat je bonding hebt met je baby om hem te troosten. Een laatste verklaring is dat je baby links het dichtste bij je hart zit en dat het kloppen van je hart geruststellend is voor je kindje. Net als toen het nog in de buik zat.

Wat het betekent als je je baby op rechts draagt vermeldt het onderzoek dan helaas weer niet. Die houd je dus nog van ons tegoed.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nature

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom bijna alle moeders hun kind op de linkerheup dragen
Sluiten