Eva Dusch
Eva Dusch Body 29 aug 2015

Waarom muziek de beste multivitamine is

In de categorie ontspanning en klein geluk staat muziek bij ons op nummer één. En naast dat het onze oren kietelt en onze heupen in beweging brengt, blijkt muziek luisteren ook nog eens heel gezond voor onze geest te zijn (hoera!).

Muziek luisteren is goed voor je

Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van muziek op ons mensen. Zo bleek in 2011 uit wetenschappelijk onderzoek dat twee uur per dag naar je favoriete muziek luisteren, het herstelproces van patiënten die een beroerte hebben gehad bevordert.

En alleen al de wereldgeschiedenis gooit al het belangrijke bewijs voor onze voeten. Elke cultuur op deze planeet gebruikt namelijk muziek in haar religie, meditatie, rituelen, als medicijn of gewoon ter vermaak.

Tegenwoordig een tikkeltje achterhaald en stoffig, maar er blijven nog genoeg gezondheidsvoordelen over. En laten we vooral niet vergeten: muziek is verdraaide leuk!

1. Muziek is goed voor je hart

‘Muziek is goed voor de ziel’ luidt een bekend gezegde. Vast en zeker, maar hoe zit het ons hart dan? Wanneer je staat te janken om een tranentrekker of juist een enorme opkikker krijgt, dat is toch direct terug te leiden naar ons hart?

Met muziek kun je een gebroken hart redelijk lijmen, maar volgens onderzoek kunnen de klanken ook echt fysiek je hart in shape brengen.

Uit verschillende onderzoeken is wel gebleken dat muziek goed is voor ons hart. Zo brengt langzame en rustige muziek ons meer tot rust.

2. We zijn muzikale wezens

Pak het boek ‘Musicophilia by Dr. Oliver Sacks‘ er even bij en je oren beginnen te klapperen van de interessante informatie. Zo lees je dat muziek meer ruimte in ons hoofd inneemt dan gewone spreektaal.

Als neuroloog heeft dr. Sacks verschillende onderzoeken gedaan naar de rol van muziek in ons leven en dat levert boeiende inzichten op.

3. Muziek verzacht de pijn

Mensen met ondraaglijke pijn schijnen minder last te hebben wanneer ze naar muziek luisteren. Klassieke muziek schijnt de beste optie en dan vooral Mozart en Bach.

Ook meditatiemuziek laat goede resultaten zien. Heavy metal en zware techno zorgen juist weer voor een verstoord hartritme (goh).

4. Muziek zou helpen tegen obesitas

Muziek stuurt seintjes naar je onderbewuste wat zou helpen bij het reguleren van je vraatzucht. Uit andere studies komt ook naar voren dat zachte en relaxte muziek dat tijdens het eten wordt afgespeeld invloed kan uitoefenen op je hongergevoel. Met als resultaat dat je minder eet. Wat hadden wij deze info graag vóór de zomervakantie geweten zeg…

5. Muziek versterkt je immuunsysteem

Allereerst: muziek maakt blij en ontspannen. En een blij en ontspannen mens is automatisch ook gezonder. Maar het blijkt ook uit de cijfers.

Een interessante studie van de Michigan State University heeft bewezen dat het interleukin-1 niveau, een proteïne die een essentiële rol speelt in de sterkte van ons immuunsysteem, positief beïnvloed wordt door muziek. Zelfs een kwartier of een uur muziek luisteren gaf al resultaat.

6. Het helpt bij te vroeg geboren baby’s

Te vroeg geboren baby’s die elke dag naar muziek van Mozart luisteren, worden veel sneller zwaarder en sterker dan de baby’s die dit niet doen.

Althans, zo blijkt uit onderzoek van de Canadese University of Alberta. Het maakt de baby’s kalmer en minder geagiteerd, waardoor ze hun energie voor andere dingen kunnen gebruiken: groeien bijvoorbeeld.

Ook leken de baby’s minder pijn te hebben waardoor onderzoeken rustiger verlopen.

7. Muziek zou je geheugen en concentratie verbeteren

Men sprak zelfs over het “Mozart Effect” onder studenten. Uit recent onderzoek dit jaar van psychiaters van de Amerikaanse Universiteit van Vermont blijkt dat muziekonderwijs erg effectief is bij kinderen. Het bevordert de concentratie, helpt ze hun gevoelens beheersen en vermindert hun angst.

Ook interessant: Deze tunes helpen je om beter in slaap te komen

8. Een instrument bespelen helpt bij je motoriek

Het blijkt dat mensen met hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een beroerte, zichtbaar vooruit gingen toen ze een instrument leerden bespelen of met teksten en melodieën aan de gang gingen. Het zou helpen bij het controleren en verbeteren van impulsen en sociale interactie.

Waarom muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van je kind

9. Muziek maakt je minder verdrietig

Dit kunnen we allemaal wel beamen. Zit je even in de put, dan kan het juiste nummer op het juiste moment je hele dag weer goed maken (Alanis Morissete, iemand?).

En het helpt je bijvoorbeeld je verdriet te verwerken (lekker zwelgen bij ‘all by myself’ van Céline Dion). En dan spreken we niet eens over blije en opbeurende muziek, het moet vooral ‘mooi’ zijn. Kortom: er zitten vele therapeutische voordelen aan het luisteren van muziek.

Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom muziek de beste multivitamine is
Sluiten