Redactie
Redactie Mind 26 feb 2015

Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière

Als freelancer en ondernemer wil je het liefst alles aangrijpen wat op je pad komt. Dit resulteert in een hoop leerzame ervaringen, maar ook in een overvolle agenda. Daarbij kom je er steeds meer achter waar je voor staat en passen sommige aanbiedingen niet meer in dat straatje. Het is dus helemaal niet erg om ‘nee’ te zeggen in je carrière.

Het is juist goed om ‘nee’ te zeggen, want je kunt niet alles doen. Dat moet je niet eens willen. In het begin van je carrière neem je elke klus aan (zelfs gratis klussen), maar na verloop van tijd moet je schrappen. Waarom is dit zo moeilijk? Waarom kunnen we niet zo makkelijk ‘nee’ zeggen in onze loopbaan? Je wil anderen niet teleurstellen, je voelt je schuldig als je iets niet doet en misschien heb je wel een kans laten lopen! Immers, nooit geschoten is altijd mis.

Teleurstelling? Nou en!

Er was een tijd dat ik een aantal klussen had lopen, waarvan twee vrijwillig. Het was leuk en ik deed iets waar ik plezier uit haalde. Totdat het op een gegeven moment niets opleverde. Ik kon er de vruchten niet van plukken, terwijl ik -deels- een gezin moest runnen en ik alleen maar bezig was met het regelen van oppassen en crèche-dagen. Hard werken is prima, maar het voor-wat-hoort-wat-principe is heel menselijk. Stick to the plan en ga op dingen in die echt bij je passen. Alleen zo kun je de ballen hooghouden. En ja, soms moet je ook dingen doen die niet in je straatje passen, daar ontkom je niet aan. Maar probeer niet alles te willen doen, omdat je denkt dat anderen teleurgesteld in je zullen zijn. Daarbij ben je ook veel minder productief als je alles maar aangrijpt!

5 tips waarom ‘nee’ zeggen echt prima is

1. Je bent niemand iets verplicht

Tuurlijk, moet je hard werken en je dag zo productief mogelijk indelen, maar je bent niemand iets verplicht. Je baas verwacht ook niet van je dat je hem op zijn wenken bedient. Zo ook bij je man. Je houdt van hem, maar het leven staat niet 24/7 in het teken van hem.

2. Iedereen heeft toch wel een mening

Je kunt iets niet doen en vervolgens horen dat hij of zij het echt heel vervelend vindt. Ieder mens heeft een mening, dus als je met iedereen rekening zou moeten houden, dan ben je nog wel even bezig. Laat je niet van je stuk brengen door een negatieve noot. Als je hierop je keuzes op baseert, bestaat de kans dat je het over een lange tijd allemaal niet meer ziet zitten. Jij bent jij en het is jouw leven.

3. Je bent de enige die prioriteiten over je eigen leven kunt stellen

Jij maakt de keuzes. Als je ergens niet 100% achter staat, zeg dan ‘nee’. Als je denkt dat je het moet doen omdat het goed voor je verdere carrière is, maar je hebt er geen tijd voor, weeg dan een aantal zaken af. Je voelt zelf het beste wat je wel aan niet aan kunt. Vertrouw op dit gevoel.

‘You can’t fall, if you don’t climb. But there is no joy in living your whole life on the ground.’

4. Jij moet dealen met de gevolgen van je keuze

Ben je doodop (en licht katerig) omdat je toch ‘ja’ hebt gezegd tegen die netwerkborrel van gisteravond, dan is het aan jou om weer fris en fruitig voor de dag te komen. Als jij ‘ja’ hebt gezegd tegen een project op je werk waar je van tevoren al geen goed gevoel bij had, dan zul jij de komende tijd moeten omgaan met de stress.

5. Het leven gaat door

Wat je ook zegt, het leven gaat door. Houd alleen wel in je achterhoofd dat de tijd vliegt en dat je voor jezelf moet beslissen of je continu wil hollen en vliegen. Je kunt ook kiezen om het iets rustiger aan te doen en ‘nee’ te zeggen tegen dingen die toch geen wezenlijk verschil maken. De bal ligt bij jou, je leeft het leven dat je wil leven. Ongeacht je ‘ja’ of ‘nee’ zegt. Onthoud alleen wel dat het echt niet erg is om een keer ‘nee’ te zeggen.

Niet alleen werkt ‘nee’ zeggen heel verademend, ook stoppen met ‘sorry’ heeft invloed op je dagelijks leven!

Hoe ga jij om met ‘nee’ zeggen? Wij zijn benieuwd.

Reageer op artikel:
Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière
Sluiten