Redactie
Redactie Relatie 4 jan 2021

4 redenen waarom jij niet de juiste partner vindt

Je wil dolgraag een relatie, maar komt maar niet de juiste partner tegen. Blijft dit patroon zich herhalen, steek dan de hand in eigen boezem: je kan namelijk jouw kansen op de datingmarkt behoorlijk saboteren.

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

1. Je bent te veeleisend

Jij, veeleisend? Valt best meer hoor. Hij moet alleen wel in het bezit zijn van een volle bos kastanjebruin haar en een Volvo, maximaal 48 jaar en tussen de 1.85 en 1.88 meter lang zijn, minimaal een afgeronde universitaire opleiding hebben, vier keer modaal verdienen, geen witte sokken dragen en het gezellig vinden dat je moeder wekelijks bij jullie logeert.

Oké, misschien ben je wel een beetje kieskeurig. Een overdreven eisenlijst is vaak een teken van angst voor afwijzing. Want al die onrealistische voorwaarden zijn immers lekker veilig: zo saboteer je elke potentiële relatie en loop je ook geen risico om afgewezen te worden.

Probeer in plaats van een lijst met voorwaarden waaraan jouw mogelijke partner moet voldoen, eens een lijstje te maken met verwachtingen van de relatie. Wat vind jij belangrijk in een relatie?

2. Je bent niet veeleisend genoeg

Te wéinig verwachten van een relatie: ook dat kan ervoor zorgen dat je je match misloopt. Veel mensen zijn bang om alleen te blijven. Maar als de angst zodanig groot is dat je je eigen behoeftes negeert en er niet op let of die partner wel het beste met je voorheeft, dwarsboom je je eigen liefdesgeluk.

Want genoegen nemen met een relatie waar je niet echt happy van wordt, is geen succes op de lange termijn. Wees eerlijk naar jezelf: wil je met degene zijn omdat je valt op ie persoon, of omdat je bang bent om alleen te blijven?

3. Je overschat jezelf

Natuurlijk, uiterlijk is niet de belangrijkste factor in een relatie. Maar in de selectieprocedure is uiterlijk meestal wel doorslaggevend, later speelt karakter een grotere rol.

Gemiddeld genomen krijgen mensen een relatie met iemand van hetzelfde niveau van aantrekkelijkheid. Een vrouw die van het voltallige terras gemiddeld een zeven zou krijgen, heeft vaak een zeven als man. Een negen zie je vaak met een andere negen.

Onderzoek wijst uit dat partners die met gelijke fysieke aantrekkelijkheid vaker op de lange termijn bij elkaar blijven dan paren die qua aantrekkelijkheid minder op elkaar lijken.

Mocht je weinig succes ervaren op de datingmarkt, kijk dan eens goed naar jezelf in de spiegel. Wat is realistisch, wat is haalbaar? Stel, je valt op knapperds, op negens. Ben jij zelf ook een negen? Vis binnen je eigen categorie.

4. Je bent bang

Om weer gekwetst te worden. Heb je als begin twintiger een kleine clutch vol relationele ervaring, nu heb je een hutkoffer vol. En die ervaringen hoeven niet allemaal even plezierig te zijn waardoor je op je hoede bent.

Als je gekwetst bent door je vorige partner, is het lastig om jezelf weer kwetsbaar op te stellen. Maar er zit niets anders op dan je wonden likken. En dan weer door te gaan.

Je kunt niet voorkomen dat je gekwetst wordt, maar je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Als je telkens bezig bent met wat zou kunnen gebeuren, loop je veel mooie dingen mis.

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 redenen waarom jij niet de juiste partner vindt
Sluiten