Waarom mag je eigenlijk niet tillen tijdens zwangerschap?

Zwanger Laurien Bleeker 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Krijg je ook regelmatig te horen: ‘laat mij dit maar even tillen, jij mag dat nu niet tillen’, tijdens je zwangerschap? Waarom is dat eigenlijk? Waarom zeggen mensen dit tegen je? Waarom mag je eigenlijk niet tillen als je zwanger bent?

Het is logisch dat je jezelf dit afvraagt, vooral als je nog maar net zwanger bent, je goed voelt en je nog gemakkelijk alles kan doen wat je altijd deed. Toch zit er iets in, dit is namelijk de reden dat je beter niet (te zwaar) kan tillen als je zwanger bent.

Daarom mag je niet tillen tijdens je zwangerschap

Je mág best tillen als je zwanger bent, zolang je niet te vaak en te zwaar tilt. Tot tien kilo tot 30 weken zwangerschap en tot vijf kilo na 30 weken zwangerschap is aan te raden. Het risico van zwaar tillen (of duwen of trekken) tijdens bijvoorbeeld je werk is dat er een mogelijkheid is dat je baby te vroeg of te klein geboren wordt.

Daarnaast kan je zelf rugklachten krijgen. Dit komt doordat je buikspieren tijdens je zwangerschap uitrekken en slapper worden en die kunnen dus minder goed helpen tijdens het tillen. De belasting komt daardoor vooral op je rug te liggen en dit kan zorgen voor pijnlijke rugklachten. Iets wat je zeker niet wilt als je zwanger bent. Ten slotte kan je een verhoogde bloeddruk en zelfs zwangerschapsvergiftiging ontwikkelen.

Wat als je toch moet tillen?

Het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat je moet tillen. Stel je hebt al een kindje in een leeftijd dat nog af en toe door mama opgetild wil of moet worden, wat doe je dan? Zorg er in dat geval voor dat je goed op je houding let tijdens het tillen.

Zak eerst door je knieën en til vervolgens vanuit je benen en niet vanuit je rug. Houd je kind (of iets anders wat je optilt) zo dicht mogelijk tegen je lichaam en blijf in evenwicht. Til bijvoorbeeld liever twee boodschappentassen die qua gewicht gelijk verdeeld zijn of til je kindje symmetrisch in plaats van op een heup.

Voel je pijn in je rug opkomen?

Waarschijnlijk heb je te veel of te zwaar getild. Ga even liggen op de bank en houdt verder de beweging er goed in, zoals met zwemmen of fietsen. Vraag ook je partner of iemand anders om de zware huishoudelijke klussen even over te nemen en laat je kind zoveel mogelijk zelf lopen of klimmen (onder jouw begeleiding). Wordt de pijn heel erg, neem dan natuurlijk even contact op met je verloskundige of de huisarts.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RIVM

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme