Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 13 sep 2015

Waarom offline leven de nieuwe luxe is…

‘Technologie is de nieuwe sigarette’, claimt de Amerikaanse psychiater Edward Hallowell. In dat geval zijn de meesten van ons hevige kettingrokers. Tijd om af te kicken? Zes redenen waarom vaker bewust over te schakelen op het offline leven.

De cijfers zijn snoeihard. Volgens een onderzoek door het Amerikaanse Times Magazine neemt 68% van alle mobiele telefoongebruikers hun gsm zelfs mee in bed. Andere cijfers van het laatste Technology Trends jaarverslag door Kleiner Perkins Caufield & Byers tonen dan weer aan dat mensen gemiddeld een 150 keer kijken naar hun smartphone of mobiele telefoon per dag. Kortom: we zijn lichtelijk verslaafd. Geen wonder dat het tegenwoordig hip is om een social detox te doen. Op Ibiza is onlangs nog een heuse luxueuze technologie detox center geopend, voor iedereen die verslaafd is aan haar online leven.

Te veel stress

Volgens stressmanagement-expert Neil Shah zijn we allemaal slachtoffer van de overvloed aan informatie die op ons af komt en proberen we te veel info op een dag te verwerken. Volgens hetzelfde rapport door Time Magazine geeft bijna één derde van alle ondervraagden aan symptomen van stress te voelen wanneer ze verwijderd zijn van hun technologische gadgets, wat aantoont dat een beetje afkicken heus geen slecht idee is.

Waarom offline de nieuwe luxe is…

Boek eens wat vaker ‘me-time’ waarin telefoon en laptop verboden zijn. Begin met een paar uurtjes per dag en bouw het bijvoorbeeld op naar een heel weekend. Want de voordelen lonen.

1. Spontaan een praatje aanknopen

We zijn altijd en overal met onze telefoon bezig, kijk maar eens om je heen. Op straat, in het openbaar vervoer (verkeersongelukken!), in de sportschool, in restaurants en zelfs als vrienden onder elkaar. Waar zijn nog die mooie momenten waarin je spontaan een praatje aanknoopt met iemand naast je in de bus of een voorbijganger op straat? Zo ontmoette Famme’s Maaike, terwijl ze op de trein stond te wachten, deze dakloze man en dat leidde tot dit onverwacht mooie moment.

2. Wie ben ik eigenlijk?

Laten we eerlijk zijn: online proberen velen iets of iemand te zijn. We schotelen anderen graag een bepaald beeld van onszelf of ons leven voor. Maar hierdoor kan het soms moeilijk zijn om jouw eigen stem te blijven horen. Want leef jij naar het Instagrambeeld dat je van jezelf gecreëerd hebt of vorm jij het Instagrambeeld naar jouw eigen leven? Laat dit hele online beeld van jezelf eens helemaal los, want dan kom je erachter dat het eigenlijk heel leuk is om jezelf écht goed te leren kennen, en dat zonder rekening te hoeven houden met ‘likes’. Hè hè.

3. Minder vergelijkingen maken

Nog nooit was het zo makkelijk om te gluren bij de buren. En daar genieten we soms intens van. Maar dat betekent ook dat we onszelf automatisch steeds meer vergelijken met anderen. En worden we daar blijer van? Nee. Integendeel. Dus de volgende keer dat je weer naar iemands ‘perfecte’ (we weten toch allemaal dat dit niet bestaat) profiel zit te staren en je voelt je zelfvertrouwen met de minuut dalen, wegwezen! Meteen. En onthoud: persoonlijkheid begint daar waar het vergelijken stopt.

Unplug! Zes redenen waarom social media ons leven verpesten>

4. Je leeft je eigen leven

We leven veelal op de automatische piloot, en daar is niks mis mee. Maar we zouden ook best wat vaker stil mogen staan bij vragen als ‘wie ben ik’ en ‘wie wil ik worden’? We leven vaak naar de omstandigheden en reacties om ons heen, of naar de verwachtingen die mensen van ons hebben. En de perfecte plaatjes die we online zien helpen hierin zeker niet mee. Dus leg jezelf af en toe de vraag voor: waar ben ik nu en waar wil ik over vijf jaar zijn? Jij zit achter het stuur en zet aan tot actie, niet andersom.

5. Hallo échte vrienden

Leuk hoor, die 850 vrienden op Facebook, maar hoeveel ken je er nu echt? En hoeveel spreek of zie je dagelijks? Toch zijn we in gedachten vaak bij onze online vrienden, bang om ook maar iets te missen (je leest er alles over in dit boek SocialBesitas). Maar het is toch veel gezelliger om met je beste vriendin ‘s ochtends koffie te gaan drinken bij jullie favoriete koffietent of aan te schuiven bij dat spontaan georganiseerde etentje waarin er tot diep in de nacht échte gesprekken worden gevoerd?

6. Je leeft meer in het moment

Meer in het hier en nu leven of een mindful leven, het klinkt natuurlijk een beetje yoga-ish. Maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Door ons drukke schema worden we al zoveel geleefd, en social media dragen hier zeker aan bij. Want je leeft niet jouw moment, maar die van anderen. En eh, sinds wanneer is jouw real life gestopt met leuk zijn? Door vaker in het moment te leven zul je je snel gelukkiger voelen. Je ervaart minder stress, minder gejaagdheid en minder zorgen.

Ouders, dít doen we dus niet op social media>

Denk jij dat je verslaafd bent aan je online leven? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Waarom offline leven de nieuwe luxe is…
Sluiten