Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 5 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom oma’s kleinkinderen anders behandelen dan hun eigen kinderen

Mijn oma pakte vroeger zo’n beetje elke gelegenheid aan om mij en mijn broer te verwennen. Een zakcentje voor de kermis? Check. Vlak voor het avondeten nog koekjes eten? Van oma mocht het wel. Laat naar bed? ‘Vooruit. Maar zeg maar niet tegen papa en mama.’ En nu zien we onze eigen moeders het (vaak) niet anders doen bij onze kinderen.

Ging het altijd al zo?

Op de een of andere manier zijn oma’s altijd net wat makkelijker en zien ze veel meer door de vingers dan ouders dat vaak doen. Maar of ze ook zo waren bij hun eigen kinderen? Waarschijnlijk niet. Mijn moeder kreeg vast geen koekjes voor het avondeten en mocht ook echt niet áltijd laat naar bed. Waarom gedragen oma’s zich dan anders bij kleinkinderen?

Klinisch psycholoog Leon Seltzer heeft zich verdiept in het ‘van oma mag dat wel’ fenomeen en kwam tot de volgende conclusie: er zijn vier belangrijke redenen waarom oma’s anders doen tegen hun kleinkinderen dan dat ze vroeger deden tegen hun eigen kinderen. Dit zijn ze:

Ze hebben nu een makkelijkere rol

Alle moeders weten dat het ouderschap twee kanten heeft. Zo’n 90 procent van de tijd is het fantastisch. Maar ze zijn er echt: die momenten waarop je je kind het liefst achter het behang wil plakken. Opa’s en oma’s hebben het in dit opzicht een stuk makkelijk. ‘De dagelijkse stress die het ouderschap met zich meebrengt is grotendeels afwezig tussen grootouders en kinderen’, vertelt Seltzer. ‘En zo is hun rol minder gecompliceerd, minder belastend en minder moeizaam.’

Het is dus eigenlijk best logisch dat grootouders hun kleinkinderen meer verwennen. Ze hebben de taak van opvoeder al eens vervult en willen nu gewoon genieten van de leuke momenten met een kind.

Ze zijn ouder geworden, dus milder

‘Wijsheid kom met de jaren’ wordt vaak gezegd. Maar er is nog iets dat met de jaren komt, en dat is mildheid. Hoe dat precies zit? Naarmate mensen meer ervaring opdoen in het leven en meer inzichten vergaren wordt de noodzaak om zich ‘druk’ te maken kleiner. De houding van opa’s en oma’s wordt dus meestal toleranter en vergevingsgezinder. Heeft een kleinkind iets stouts gedaan? Dan hangen ze hier veel minder gewicht aan.

Ze staan op de tweede plek (en doen daardoor extra hun best)

Kinderen zijn in grote mate afhankelijk van hun ouders. Als ouders een keer streng zijn dan vinden kinderen het misschien even stom, maar de goede band blijft. Bij opa’s en oma’s is deze goede band een stuk minder vanzelfsprekend. Ze moeten ‘m toch een beetje ‘verdienen’, zegt Seltzer.

Ze krijgen de kans om dingen anders aan de pakken

Was je moeder vroeger een enorme control freak? Of heb je het idee dat je niet de steun van je ouders kreeg die je nodig had? Waarschijnlijk zouden je ouders het nu helemaal anders aanpakken.

Naarmate de jaren verstrijken beginnen sommige ouders in te zien dat er dingen zijn die ze fout hebben aangepakt bij de opvoeding van hun kinderen. En als ze dan kleinkinderen krijgen voelt dat toch een beetje als een tweede kans. ‘Met meer geduld, openhartigheid, medeleven en wijsheid zijn grootouders in een uitstekende positie om hun kleinkinderen te voorzien van wat ze jaren geleden misschien niet in zich hadden om hun eigen kinderen te bieden’, zegt Seltzer.

Maar ach. Wat de reden ook mag zijn: oma’s mógen kinderen toch een beetje verwennen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom oma’s kleinkinderen anders behandelen dan hun eigen kinderen
Sluiten