Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 26 sep 2017

Waarom creatief en ongestructureerd spelen zo belangrijk is (en een kartonnen doos ultiem speelgoed)

De meeste kinderen zijn dol op spelletjes op de computer, de Playstation of op de telefoon van papa of mama. Maar het nadeel aan deze spelletjes: ze laten weinig aan de verbeelding over. Waar is de fantasie gebleven, met andere woorden het ongestructureerd spelen?

Ongestructureerd spelen

Als kind maakte ik altijd heksensoep. Alles wat ik buiten kon vinden werd in mijn brouwseltje gegooid. Paardenbloemen, kiezelsteentjes, modder, blaadjes en ga zo maar door. Mijn fantasie reikte ver. Heel ver. Op een tekening (die ik nog steeds heb) met daarop een afbeelding van een pan, staat de hele ingrediëntenlijst uitgeschreven. Stinksokken en ‘juffrouw’ moesten er ook aan geloven. Weirdo.

LEES OOK: Waarom verstoppertje spelen zo goed is voor je kind.

Maar goed, het punt: in mijn wereld van brouwseltjes en heksensoep kon alles. En dat was fantastisch. Zouden we deze fantasiewereld niet meer moeten stimuleren bij kinderen? En creatief ongestructureerd spelen aan moeten moedigen?

Spelen zonder script

Laten we eerst even vaststellen wat ongestructureerd spel is. Kinderpsychologen definiëren ongestructureerd spelen als “het soort spel dat geen ondersteunende technologie heeft, geen gedefinieerd script, en geen ander einddoel dan het uitvinden van de wereld en bedenken van ideeën.”

Kinderen moeten zich vervelen om te leren hoe ze creatief kunnen zijn

Wetenschappers noemen ongestructureerd spelen ook vaak ‘vrij spel’, en zeggen dat het van cruciaal belang is om sociaal vaardig te worden, te leren omgaan met stress, en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen zoals probleemoplossend vermogen.

Wat hebben kinderen hiervoor nodig?

Geen (duur) speelgoed in ieder geval. Simpele dingen als een kartonnen doos, verf, een lege wc rol of stokken kunnen een kinderbrein gemakkelijk uitlokken tot fantasierijk spel. Misschien bedenken ze wel om er een spaceshuttle van te maken, of een vogelhuisje. Een idee komt vanzelf, als ze zich maar vervelen.

Verveling leidt tot creativiteit

Dr. Teresa Belton – een psycholoog die de impact van televisie en video’s onderzocht op de schrijfkunsten van kinderen – vertelde aan de BBC dat verveling ervoor zorgt dat kinderen een ‘interne stimulus’ groeien, die ze helpt om hun fantasieën te ontwikkelen. Ze moeten zich dus vervelen om te leren hoe ze creatief kunnen zijn.

Ongedwongen spel zorgt ervoor dat kinderen als volwassenen beter uit de verf komen

Het probleem is alleen dat sommige kinderen amper de tijd krijgen om zich te vervelen. Ze zitten thuis achter een beeldscherm, of moeten na schooltijd naar pianoles, voetbal, en tal van andere activiteiten. Ouders hebben het idee dat deze activiteiten belangrijk zijn. En dat zijn ze misschien ook wel, maar ongestructureerd spel is minstens zo belangrijk.

LEES HIER: Waarom je je kinderen moet laten vervelen.

Experts leggen uit waarom

Psychiater Stuart Brown interviewde meer dan 6000 mensen over hun jeugd, over een tijdspanne van 50 jaar. Een van zijn belangrijkste bevindingen was dat “een gebrek aan mogelijkheden voor ongestructureerd fantasiespel kinderen kan weerhouden om op te groeien als gelukkige volwassenen, die zich gemakkelijk kunnen aanpassen.”

Hij is niet de enige die het belang van ongestructureerd spel onderstreept. Ook Duitse onderzoekers concluderen dat kinderen die de ruimte krijgen voor ongedwongen spel als volwassenen beter uit de verf komen. De studie – welke is gepubliceerd in de Journal of Evolutionary Psychology – toont aan dat de mogelijkheid tot vrij spel in de kindertijd een significante voorspeller is van zowel maatschappelijk succes, als individueel aanpassingsvermogen.

Dus wat zeg je de volgende keer als je kind om de iPad vraagt? ‘Hier schat, ik heb iets veel leukers. Alsjeblieft, een lege wc rol.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scarymommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom creatief en ongestructureerd spelen zo belangrijk is (en een kartonnen doos ultiem speelgoed)
Sluiten