Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 3 feb 2019

Waarom is het ontbijt eigenlijk zo belangrijk?

“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.” Deze uitspraak kennen we inmiddels wel. Op de redactie slaan we ons ontbijt dan ook nooit over. We starten onze werkdag maar al te graag met eten (hieronder valt af en toe ook taart!).

Maar waarom is ontbijten nu eigenlijk zo belangrijk? Maakt het echt uit of je in de vroege ochtend voedsel nuttigt of fijntjes wacht tot het lunchtijd is?

Portie energie

Na een goede nachtrust is je bloedsuikerspiegel flink gedaald. Je lichaam heeft simpelweg behoefte aan nieuwe energie om je bloedsuikerspiegel weer op niveau te krijgen. Voedsel is de belangrijkste energiebron voor ons lichaam, dus nieuwe energie haal je uit een stevig en voedzaam ontbijt!

Sla je het ontbijt over? Dan blijft je bloedsuikerspiegel laag. Dit kan gepaard gaan met een weeïg gevoel en hoofdpijn. Ook heeft een lage bloedsuikerspiegel een negatief effect op je humeur. Met het verkeerde been uit bed gestapt? Niet aan de ontbijttafel aangeschoven zul je bedoelen! Ontbijt elke dag en je bent nooit meer chagrijnig!

Optimale spijsvertering

Zodra je ontbijt wordt je spijsvertering meteen wakker geschud. Je darmen worden aan ‘t werk gezet, waardoor je lichaam gedurende dag alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt goed verteerd. Dit resulteert in een soepele stoelgang, maar ook in gezonde vetverbranding! Als je je ontbijt overslaat zul je merken dat je lichaam hunkert naar zoete lekkernijen en grote porties eten. Je bloedsuikerspiegel is natuurlijk laag, en daarom schreeuwt je lichaam om suikers. Als je je dag begint met een voedingsrijk ontbijtje merk je dat je de rest van de dag minder neigt naar – ongezonde – snacks.

Een goede focus

Het brein consumeert maar liefst 20% van de energie die wij via voeding binnenkrijgen. Geen wonder dat een goed ontbijt ervoor zorgt dat je beter presteert. Je focus is on point, je voelt je minder down en je bent een stuk productiever. Goed ontbijten is daarom heel belangrijk voor een optimale werk- of schooldag. Op de lange termijn helpt ontbijten je dingen te onthouden. Sterker nog; niet ontbijten kan funest zijn voor je korte termijngeheugen. Da’s op zich een goede reden om een lekker ontbijtje voor jezelf te bereiden, nietwaar?

Een rustmomentje

Als je iedere dag ruim de tijd neemt om goed te ontbijten creëer je als het ware een rustmomentje voor jezelf (en je gezinsleden). Het is nooit gezond om je dag in hectiek en chaos te starten, hier raakt je stressniveau van in de war. Tijdens het ontbijt kun je helemaal zen je krantje lezen, van een kop koffie genieten of een leuk gesprek aangaan met je partner en/of kids. Als jullie dag zo goed begint kan er bijna niets meer misgaan, toch?

 

Kun je wel wat ontbijt inspiratie gebruiken? Met deze bananenpoffertjes wil ieder (groot) kind ontbijten! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mens en gezondheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom is het ontbijt eigenlijk zo belangrijk?
Sluiten