florine duif
florine duif Kids 17 okt 2016

Waarom onze kinderen zo veel baat hebben bij de natuur en buiten zijn

We kunnen zeker zeggen dat het een mooie nazomer is, maar nu is het toch echt herfst. De temperaturen zakken per dag, plus de eikels en kastanjehulzen zijn het harde bewijs. Je ziet dat de natuur zich klaarmaakt voor een nieuwe periode. Een belangrijk proces voor zowel de natuur als de mens. Ga samen met je kind(eren) die prachtige natuur in, want de natuur heeft een krachtige invloed op je kind.

Afgelopen zondag volgde ik in de Vondelkerk een yogales van Afke Reijenga. Ze vertelde dat de herfst dé periode is om oude, emotionele ballast los te laten en je klaar te maken voor een nieuwe, frisse start. Geldt dit dan ook voor kinderen, vroeg ik me af? Ik bedoel, het lijkt me niet dat kinderen dit net zo ervaren of dat zij de noodzaak voelen om af te rekenen met ‘wat is geweest’. Klopt, maar er zijn genoeg onderzoeken die zeggen dat we echt wat vaker ‘het bos’ in moeten met onze kinderen. En aangezien de herfst daar de uitgelezen periode voor is, zet ik even wat feiten op een rij.

Gedrag

Natuur is goed voor de ziel en laat een kind ‘zijn’. Vaak zie je dat kinderen die in het dagelijks leven heel druk zijn, wat meer ingetogen worden wanneer ze wandelen door de bossen. Andersom geldt dat de wat meer teruggetrokken kinderen juist ondernemend worden. Daarnaast wordt het concentratievermogen beter en wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling gestimuleerd, zo zegt dit onderzoek.

LEES OOK: Maak een schatkist van herfstbladeren en andere dingen uit de natuur.

Lichamelijke en geestelijke gezondheid

Steeds meer kinderen zitten gekluisterd aan de tv of tablet. Niet bepaald bevorderlijk voor de lichaamsbeweging, maar ook het brein belandt in een soort tunnelvisie. Hup, de natuur in!, stellen de onderzoekers van het onderzoek ‘Terug naar het bos’. Een deelname aan een natuurprogramma (bijvoorbeeld op school) heeft een positief effect op de lichamelijke en psychische gezondheid. Zo krijgen kinderen de ruimte om emoties los te laten en verwonderen de kinderen zich over alles om hen heen. Daarbij hebben mensen die in een groene omgeving wonen minder last van ziektes als depressie of suikerziekte. Kinderen met veel groen rondom het huis, komen minder vaak bij de huisarts dan kinderen uit een minder groene omgeving, zegt wetenschapper J. Maas.

Positieve houding tegenover de natuur

Ik heb het idee dat we in een steeds bewustere samenleving leven en dat de natuur daar een groot onderdeel van is. Het zit ‘m in de kleine dingen, maar door je kroost respectvol met de natuur om te leren gaan, komen we een stap dichterbij een ‘betere wereld’. Leer dat ze geen kauwgom op de grond moeten gooien, drinkpakjes weg hoeven te mieteren in een struikgewas en niet zomaar insecten moeten doden. Verzamel in plaats daarvan alles wat de natuur heeft ‘losgelaten’ en maak er iets moois van.

Vermindering agressief gedrag
Een stuk wandelen of een dagje strand heeft invloed op de vermindering van agressief gedrag. Hoe dit precies komt? Het heeft waarschijnlijk te maken met het herstelproces in het brein dat de irritatie helpt verminderen. Je hersenen komen letterlijk tot rust, waardoor impulsief gedrag en irritatie langzaamaan verdwijnen.

LEES OOK: Mama’s nemen hun kids mee op een wild avontuur in de natuur.

Bron hoofdfoto: Michael Podger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom onze kinderen zo veel baat hebben bij de natuur en buiten zijn
Sluiten