Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mind 9 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

”Winners never quit” Of toch wel? Waarom opgeven soms beter is

‘Geef nooit op!’ Die woorden kregen we vroeger vaak te horen en vertellen we ook aan onze kinderen. Opgeven wordt gezien als falen. Je heb iets niet afgemaakt, je hebt je doel niet bereikt. Nee, dat willen we niet. Maar waarom eigenlijk? Opgeven kan heel goed voor je zijn.

Opgeven wordt vaak opgevat als ‘je gewonnen geven’. Waarschuwingen als ‘daar krijg je later spijt van’ vliegen je om de oren. Oké, nu is het niet verstandig om zonder diploma school te verlaten, of steeds weer weg te lopen, maar één keer in de zoveel tijd mag je best eens opgeven.

Opgeven

Opgeven betekent ook ‘de strijd staken’. Je besluit om vrijwillig afstand te nemen van iets negatiefs. Het is alleen de vraag of jij jezelf die luxe gunt. Ben jij ook zo’n type dat altijd maar doorgaat, doorgaat, doorgaat? Het is ieders eigen keus, maar bedenk dat er altijd momenten zijn waarop opgeven eigenlijk de beste optie is.

Soms is opgeven beter

En wel hierom:

1. Opgeven zorgt voor een (écht) nieuw begin

‘Soms valt er iets moois kapot, zodat betere dingen kunnen samenvallen.’ Dit geldt voor vrijwel alles: relaties, werk of een specifiek project. Het klinkt gek, maar laat soms eens iets kapot vallen. Trek eens de stekker uit dingen die niet goed voelen. Alleen als je met iets stopt, geef je jezelf de kans om écht opnieuw te beginnen. Probeer bijhorende schuld-gevoelens van je af te zetten, een schone lei kan heel goed voelen (zie puntje nr. 3).

2. Opgeven is menselijk

Iedereen geeft wel eens op. Sommigen dingen moet je niet forceren. Waarom moet een mens altijd alles maar kunnen of leuk vinden?

 

16x waar moeders zich vooral niet schuldig om moeten voelen

3. Opgeven kan goed voelen

Ik was blij dat ik niet meer naar … hoef. Er valt een last van je schouders, waardoor je automatisch beter in je vel zit. Da’s belangrijk als je wilt uitvogelen wat wél bij je past. Wat extra tijd kan daar goed bij helpen. Dit geldt ook voor scheiden of van baan wisselen. Hoe ontzettend vervelend het proces ook is, achteraf ben je vaak een stuk gelukkiger.

4. Meerdere wegen leiden naar Rome

Oké, je staat niet te juichen als je kind ineens niet meer naar voetbal of ballet wil. Je hebt al die spullen al in huis. Dat is toch zonde? Ja, ergens wel. Maar je wilt je kind toch ook meegeven dat het leven uit opties bestaat. Als je niet gelukkig bent, vindt je wel iets anders. Die gedachte vormt een basis waar je later nog veel plezier van hebt.

5. Opgeven maakt je geen opgever

Een hele belangrijke! Laat los wat anderen van je kunnen denken, niemand weet wat jij vanbinnen voelt. Misschien heb je wel een onderbuikgevoel dat het maar beter is wanneer je stopt, dat jouw tijd nog wel komt. Waarom zou je daar niet naar luisteren? Je hebt het geprobeerd, je hebt het je alles gegeven, genoeg is genoeg.

Slechte gewoontes kun je natuurlijk ook opgeven. Verhef jij net iets te vaak je stem, ook in het bijzijn van de kinderen? Lees dan over 10 manieren om dit af te leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme