Redactie
Redactie Kids 12 oktober 2016

Waarom ouders hun kinderen steeds vaker rare namen geven

We gniffelden toen Jamie Oliver bekend maakte dat zijn vijfde kind door het leven zou gaan als River Rocket, evenals dat we licht verbaasd waren bij het horen van de naam Xess Xava (en omdat driekwart van de mensen struikelde bij het uitspreken en steeds ‘seks’ zei).

Kindernamen worden steeds gekker. Natuurlijk zeg je dat niet hardop tegen de buurvrouw die vol trots vertelt dat Typhoon geboren is, of als je het geboortekaartje krijgt waarop met blijdschap kennis gegeven wordt van de geboorte van Aesterre-Onomia. Als ze het bij het gemeentehuis accepteren, dan mag het.

Steeds ‘ongebruikelijkere’ namen

Waar de behoefte vandaan komt om kinderen steeds vaker een ‘ongebruikelijke’ naam te geven, lag ten grondslag aan het onderzoek dat vorige maand verscheen in het Journal of Applied Social Psychology.

Allereerst: het klopt. Namen die ooit populair waren, worden dat vandaag de dag steeds minder en ouders zoeken vaker naar uniciteit en orginaliteit – met alle gevolgen van dien.

LEES OOK: 15 x interessante kindernamen die celebs aan hun kinderen gaven

‘Ik heet dus ik ben’

Dat komt deels omdat we het leuk vinden dat er niet drie kinderen met dezelfde naam op school rondlopen, maar ligt ook ten grondslag aan de wens van ouders dat hun kinderen boven het maaiveld uit steken. Of in ieder geval: ‘opvallen’ als unieke individuen. Onderzoek wijst uit dat ouders denken dat een opvallende naam daar dé manier voor is. En euh, ja, het moet gezegd, dat klopt. Of dat altijd positief is, laten we graag aan jullie eigen inschatting over.

Wat zegt dat over ouders die voor ‘normale’ namen kiezen?

Het onderzoek zegt daarnaast ook iets over mensen die niet voor een bijzondere, unieke naam kiezen. Voor ouders die net hun zoon Ben, Julian of Chris genoemd hebben, of je dochter met de naam Sophie, Kim of Barbara door het leven sturen: volgens dit onderzoek betekent dat dat je niet per se een ‘unieke’ toekomst voor hem of haar in gedachten hebt. Wat je wél wil, is dat je kind niet gepest wordt omwille van z’n naam.

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik geloof dat ik ook voor dat laatste kies. Aesterre-Onomia kan ik überhaupt niet zeggen zonder me te verslikken.

Het zou wat zijn als we dit bij het gemeentehuis aan zouden moeten geven… 16 goudeerlijke dingen die ook op een geboortekaartje zouden kunnen staan

Hoofdfoto: Pinterest

Reageer op artikel:
Waarom ouders hun kinderen steeds vaker rare namen geven
Sluiten