Manon Sikkel
Manon Sikkel Kids 3 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom ouders vaak wakker liggen, ja óók als de kinderen groot zijn

Als je kind klein is, weet je dat je als ouder vaak wakker ligt. Al was het alleen maar vanwege het nachtelijk huilen of het vroege opstaan. Maar uit recent onderzoek blijkt dat ook ouders van oudere kinderen regelmatig wakker liggen.

Wakker liggen

Toen mijn kinderen klein waren, ging ik op bezoek bij de buren, die pubers hadden. De buurvrouw vertelde dat ze elk weekend wakker in bed lag, net zo lang tot ze hen hoorde thuiskomen. Omdat ik zelf net over de slapeloosheid van de eerste jaren met kleintjes heen was, nam ik me iets voor waar ik daarna veel profijt van heb gehad. Ik besloot om als een roosje te slapen als mijn kinderen later uit zouden gaan.

Middernacht

Toen die tijd eenmaal was aangebroken, vertelde ik hen dat het mij niet uitmaakte hoe laat ze thuis kwamen, áls ze maar thuis kwamen. En dat ik liever wilde dat ze met een groep vrienden uit de buurt naar huis fietsten om drie uur, dan om middernacht alleen door donker Amsterdam.

Regel twee was dat ze me altijd een appje moesten sturen zodra ze thuis waren. Ik sliep heerlijk. En werd ik midden in de nacht toch wakker, dan keek ik snel op mijn telefoon en zag hun berichten over dat ze veilig thuis waren gekomen.

Maar waar ik niet op had gerekend, was dat ik vervolgens om hele andere dingen wakker lag. Zorgen, kleine en grote, over hoe het met hen ging. Prille verliefdheden, problemen op school, studiekeuzes en – de hel – een tussenjaar waarbij de oudste maanden lang in haar eentje door Azië reisde.

Minder slaap

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat ik me in goed gezelschap bevind. Veel ouders van opgroeiende kinderen slapen minder vanwege de zorgen die ze om hun kinderen hebben. Vaders slapen gemiddeld 6,69 uur per nacht, moeders 6,66 uur. Hoe meer ouders zich bemoeiden met hun kinderen, hoe minder ze sliepen. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de grote mate van betrokkenheid van moderne ouders bij hun kinderen. De zogenoemde ‘helikopterouders’ houden via social media bij wat hun kinderen doen en maken zich daar vervolgens zorgen over.

Zelf ben ik – velen met mij vermoed ik – blij dat mijn ouders vroeger niet wisten wat ik allemaal uitspookte. Hoewel mijn moeder soms met terugwerkende kracht nog wel eens slapeloze nachten heeft wanneer mijn volwassen broer haar verteld over zijn illegale autobezit en die keer dat hij zichzelf had laten insluiten in een koelcel van een verlaten ziekenhuis, waarvan de deur niet gelijk open wilde. Ik probeer mezelf ervan te overtuigen dat mijn eigen kinderen niet zijn als mijn broer en dat ik me nergens zorgen over hoef te maken.

Gewoon gaan slapen

Volgens de onderzoekers is dat het beste wat ik kan doen. Want niet de hoeveelheid stress die je om je kinderen hebt houdt je wakker, maar de manier waarop je daarmee omgaat. Als ouder is het belangrijk dat je je realiseert dat er een moment komt dat je geen of weinig invloed hebt op je kind. Dat je er op moet vertrouwen dat je kind niet in zeven sloten tegelijk zal lopen. Het enige wat je kunt doen is zo lang je kind jong is het alles meegeven om een gezond en verstandig mens te worden.

En daarna gewoon lekker gaan slapen in de veronderstelling dat het allemaal goed komt. Mijn oudste dochter studeert inmiddels in Engeland. Heel af en toe stuurt ze me uit gewoonte nog een appje wanneer ze thuiskomt van het uitgaan. Vanwege het uur tijdsverschil krijg ik zo’n bericht dan een uur later. Ik word er altijd wakker van, maar daarna slaap ik des te beter. Wetend dat ze ver weg is, maar dat ze veilig thuis.

LEES OOK: zo slaap je als een roos tijdens deze warme zomernachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom ouders vaak wakker liggen, ja óók als de kinderen groot zijn
Sluiten