Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Work & Life 25 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Experts leggen uit waarom het zo bevrijdend voelt om je plannen te cancelen

Maandag: sporten met een vriendin, woensdag: uit eten met een oude collega, donderdag: koopavond met je vriendinnen, vrijdag: borrelen met je collega’s, zaterdag: op visite bij je ouders, zondag: lunchen met je lover. Yes, als het op plannen maken aankomt ben je een expert. Maar afspraken cancelen, daar win je een award voor!

Een volle agenda geeft je wel degelijk een goed gevoel, maar als het moment daar is heb je veel spijt van je volgeboekte schema. Het enige wat jij nu wil doen is serie kijken onder het genot van een vette pizza en je favo serie. “Hey schat, ik voel me niet zo lekker. Heb je volgende week tijd?”, zodra je je afspraak afzegt voel je je meteen opgelucht. Maar waarom eigenlijk? Experts leggen het uit.

Tegenzin

Als een oude vriendin vraagt of je zin hebt om een kopje koffie te drinken, kan het zo zijn dat je dit oprecht een leuk idee vindt. Maar er bestaat ook een kans dat je “ja” zegt uit beleefdheid. Evenals bij bepaalde feestjes, borrels, familieverplichtingen of afspraken met mensen in wie je eigenlijk geen zin hebt. In eerste instantie heb je al geen zin om deze afspraak in je agenda te zetten, maar uit verplichting zet je je eigen gevoelens opzij. Je overtuigt jezelf ervan dat je wel zin maakt wanneer de tijd daar is. Maar die zin is echter ver te zoeken op het moment suprême. Je voelt je misschien een tikkie schuldig op het moment dat je cancelt, maar tegelijkertijd valt er een zware last van je schouders. Hello Netflix! 

via GIPHY

FOMO

Of je nu een hele drukke week achter de rug had, met koorts onder de wol lag, je moest blokken voor tentamens of je scriptie moest schrijven; jij miste geen enkel feestje. FOMO – fear of missing out – was daar de grote oorzaak van. Wat nou als je iets heel tofs zou missen? Slapen en studeren konden later ook nog, dat feestje kon echter niet wachten. Naar mate we ouder worden neemt FOMO steeds meer af. We zijn eerder bang dat we niet toekomen aan een moment voor onszelf. Een etentje met je vriendinnen wordt over een maand toch weer georganiseerd. En die film die nu in de bioscoop draait kun je ook vanaf de bank bekijken. FOMO = fear of missing Outlander in onze wereld!

via GIPHY

Alone time

We maken niet alleen plannen voor  onszelf – hoe leuk is het om af en toe uit eten te gaan?! -, maar ook voor anderen – je kunt de verjaardag van je achter achter achter nichtje echt niet missen -. Soms verkiezen we de verlangens van anderen boven die van onszelf. Je kunt op het moment dat je “ik ben aanwezig” typt nog zo zeker zijn van het feit dat je écht zin hebt in het feestje. Maar wanneer je jezelf moet gaan klaarmaken merk je misschien wel dat je toe bent aan rust. We zijn geneigd om onszelf te dwingen, omdat je het niet kunt maken tegenover de ander om niet op te komen dagen. Tenzij je behoefte aan tijd voor jezelf zo groot is, dat het voelt alsof je het feestje wel af moet zeggen.

via GIPHY

Geen interesse

Toen je collega een week geleden vroeg of je zin had om binnenkort sushi te eten zei je volmondig ja. Tijdens de lunch zegt ze echter dat ze wel heel veel zin heeft in een salade. Ze stelt voor om naar een ander restaurant te gaan, maar jij zit dit niet zitten. Je hebt echt geen zin om geld uit te geven aan een ander gerecht dan sushi. Wanneer jouw wensen en behoeften niet vervuld worden, is de kans groot dat je een afspraak afzegt. Dit geldt niet alleen voor etentjes, maar ook voor andere activiteiten die niet binnen jouw interessegebied liggen. Het is toch ook zonde om geld, tijd en energie aan iets te besteden waar je helemaal niet happy van wordt?

via GIPHY

Één druk op de knop

Smartphones maken ons leven een stuk gemakkelijker. Ook wanneer het aankomt op afspraken cancelen. Met één druk op de knop hebben we onze agenda al aardig opgeschoond. We hoeven geen ongemakkelijke gesprekken meer te voeren, maar sturen gewoon eventjes een appje – met 1000 emoticons om duidelijk te maken dat we het echt “heel erg vinden” om de afspraak af te zeggen – . Daarnaast cancelen jouw vrienden ook vaak genoeg plannen waar je al weken  naar uit keek (KUCH!), dus valt het jou minder zwaar om ‘s een keertje de boosdoener te zijn.

via GIPHY

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Experts leggen uit waarom het zo bevrijdend voelt om je plannen te cancelen
Sluiten