Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Persoonlijk 2 jun 2017

Waarom scheiden soms positief is voor kinderen, want: een slecht huwelijk is ook niet alles

Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Uit gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat het er in 2015 maar liefst 34.232 waren. ‘Lekker snel opgegeven’ dacht ik toen ik dat las. En ‘hebben deze koppels het wel écht geprobeerd?’

Hoewel dit de eerste gedachten waren die bij me opkwamen, zag ik al vrij snel in dat deze gedachten niet helemaal terecht zijn. Als buitenstaander is het natuurlijk wel heel makkelijk praten. En ik denk dat er niemand is die voor z’n lol gaat scheiden. Helemaal niet als er kinderen in het spel zijn.

Een moeilijke keuze

De beslissing om te scheiden (als er kinderen in het spel zijn) is misschien wel een van de moeilijkste keuzes die iemand kan maken. Het is ten slotte niet zoals je het voor ogen had. Maar wat als je er samen met je partner alles aan hebt gedaan om de relatie te redden? Moet je dan maar aan blijven modderen en een liefdeloos huwelijk voortzetten; voor de kinderen?

Als je het Sean Grover vraagt – psychotherapeut en auteur van onder andere het boek When Kids Call the Shots – is het antwoord nee. Hij is van mening dat een echtscheiding in sommige gevallen (als een huwelijk giftig wordt bijvoorbeeld) zelfs positief kan zijn. Op Psychology Today deelt hij een aantal manieren waarop kinderen kunnen lijden onder slechte huwelijken.

Chronische spanning

De eerste is chronische spanning. Een slecht huwelijk zorgt vaak voor continue spanning bij ouders. Maar wat niet vergeten moet worden is dat deze spanning ook een effect heeft op kinderen. Hoe dat precies zit? ‘Wanneer ouders constant tegenover elkaar staan internaliseren hun kinderen deze conflicten. In plaats van zich comfortabel en gerust te voelen wanneer ze bij hun ouders zijn voelen ze continu een spanning’, zegt Grover.

Ze kunnen in strijd zijn met zichzelf

Kinderen die zich bevinden tussen twee bekvechtende ouders kunnen volgens Grover in strijd zijn met hun eigen impulsen. Hij zegt hierover het volgende: ‘Ze verlangen ernaar om geliefd te zijn maar sluiten zich af voor nabijheid; ze verlangen naar vrienden maar kiezen voor isolatie; ze hebben grote intellectuele of creatieve vaardigheden maar saboteren hun eigen inspanningen.’ Voor kinderen wordt het externe conflict tussen hun ouders dus uiteindelijk een interne strijd met zichzelf. En dat kan hun emotionele ontwikkeling belemmeren.

Angst voor intimiteit

Een derde punt dat Grover aanhaalt is angst voor intimiteit. Het kan namelijk zijn dat kinderen intimiteit vermijden om te voorkomen dat ze pijn wordt gedaan, zoals ze dat ook bij hun ouders hebben gezien. Ze blijven toch een beetje voorzichtig en op hun hoede.

Een scheiding voordelig?

De in New York gevestigde psychotherapeut is niet de enige die denkt dat een (slecht) huwelijk soms meer kwaad kan doen dan goed. Voormalig echtscheidingsadvocaat Brette Sember deelt deze mening. Tegen de Huffington Post zei ze het volgende: ‘Hoewel onderzoek erop wijst dat echtscheidingen een (negatief) effect hebben op kinderen, wordt er geen rekening gehouden met de permanente emotionele schade die kinderen lijden als ze in een huis blijven waar ouders niet met elkaar overweg kunnen. Als je getrouwd blijft voor je kinderen stel je ze dagelijks bloot aan discussies, geschreeuw en een sfeer die totaal niet rustig en vreedzaam is. Dat heeft een grote impact op een kind.’

Ook wijst Sember op de voordelen die een echtscheiding kan bieden. Eén daarvan is dat ouders die persoonlijk geluk kiezen hun kinderen leren om hetzelfde te doen. ‘Je kinderen op de eerste plek zetten wordt vaak gezien als de gouden standaard van ouderschap. Maar beslissen dat je persoonlijke geluk belangrijker is dan het hebben van een nucleaire familie onder een dak stuurt een krachtig bericht naar je kinderen. Je toont hiermee aan dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn.’

Na een scheiding

En daar heeft ze misschien wel een punt. Je wil toch ook dat je kinderen hun hart volgen? Daarbij denk ik dat het niet per se een scheiding an sich is die bepaald ‘of het wel goed komt met de kinderen’ maar eerder hoe beide ouders zich gedragen tijdens en na een scheiding. Niet alleen tegenover de kinderen maar ook tegenover elkaar. Wanneer koppels beslissen om te scheiden en ze dit op een volwassen manier doen (lees: samenwerken) dan is er volop reden om te geloven dat het goed komt met de kinderen. Maar dat neemt niet weg dat het een moeilijke periode is natuurlijk….

Lees ook: dit doen gelukkige koppels voordat ze gaan slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology TodayHuffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom scheiden soms positief is voor kinderen, want: een slecht huwelijk is ook niet alles
Sluiten