Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Body 5 jun 2016

Waarom slikken zwangere vrouwen minder medicijnen dan mag?

Afgelopen week kwam een Britse universiteit naar buiten met een onderzoek naar het medicijngebruik onder zwangere vrouwen. Wat bleek? Meer dan 70% nam bewust geen medicatie gedurende de zwangerschap. Naar verluidt omdat zij dachten dat bepaalde medicijnen schadelijk zouden kunnen zijn voor de baby.

In het onderzoek werd gevraagd naar welke kwalen de vrouwen tijdens de zwangerschap ervoeren. Hierbij valt te denken aan bekkenpijn, blaasontsteking, maagzuur, misselijkheid en hoofdpijn. Vervolgens werd hieraan gekoppeld of de vrouwen bewust geneesmiddelen tegen deze kwalen vermeden hadden. Ook moesten zij een cijfer toekennen aan het gevaar voor de baby op een schaal van nul tot en met tien. Massaal werden middelen als paracetamol, ibuprofen en hoest- en verkoudheidsmiddelen vermeden.

Het niet slikken van medicatie tegen een urineweginfectie kan heel gevaarlijk zijn voor de foetus

Ik denk gelijk terug aan mijn drie zwangerschappen en hoe ik omging met het slikken van medicijnen. Ik slik al jaren Plaquenil, een reumamedicijn, waarvan aangeraden wordt het middel niet te slikken als je zwanger wilt worden en gedurende de zwangerschap. Zo gezegd en helder! Een ander verhaal was de blaasontsteking waar ik enorm bang voor was, omdat ik daar in het verleden veel mee te maken heb gehad. Ik ging aan de slag met cranberry pillen van de homeopaat. Toen ik inderdaad een blaasontsteking voelde opkomen ben ik als een gek water gaan drinken om de boel door te spoelen. Gelukkig ging het weg. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om bij de dokter langs te gaan voor een antibioticum kuur.

Gevaarlijk

Onverstandig, zegt hoofdonderzoeker Michael Twigg. ‘Het niet slikken van medicatie tegen een urineweginfectie kan heel gevaarlijk zijn voor de foetus, terwijl de medicatie veilig is.’ ‘Ook het slikken van paracetamol kan veilig.’ Het heeft dus helemaal geen nut om met een barstende koppijn door te lopen in de gedachte dat daarmee je kindje veiliger is. Een eyeopener voor mij moet ik zeggen.
Ik bel een rondje vriendinnen om te vragen hoe zij omgingen met geneesmiddelen en allemaal geven ze aan zo min mogelijk naar de pillenpot te hebben gegrepen destijds. Allemaal vrouwen die hebben gestudeerd en zelfs een arts, waarvan je zou kunnen denken dat zij wel zou weten hoe het werkt met het gevaar van bepaalde medicijnen.

Waarom dan?

Mijn conclusie op basis van mijn eigen gevoel en gesprekken met vriendinnen is dat we allemaal dachten dat we ons kindje in gevaar zouden kunnen brengen of op een of andere manier in aanraking zouden brengen met de bijwerkingen van medicijnen. Alles wat niet natuurlijk is of van invloed op hoe ons kindje zich in de buik voelt willen we vermijden. Dat gevoel is zo sterk dat we daar op vertrouwen en niet een arts om hulp vragen.

De onderzoekers hopen dat door hun onderzoek vrouwen eerder te rade gaan bij een huisarts om te horen welke medicijnen ze gerust kunnen nemen tegen zwangerschapskwalen. Dit noem ik nou eens een onderzoek waar je echt wat aan hebt!

Reageer op artikel:
Waarom slikken zwangere vrouwen minder medicijnen dan mag?
Sluiten