Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Gezondheid 4 apr 2015

Waarom sommigen het altijd koud hebben en anderen altijd warm

Mijn vriend draagt in de winter altijd een t-shirt en slaapt graag met zijn voeten buiten de dekens. Ik lig het liefst onder drie dekens en draag in de zomer zelfs een hemd. We vullen elkaar dus goed aan, maar het blijft gek. Waarom heb ik het altijd koud en je partner juist niet?

Het warm of koud hebben

Hoe kan het dat er mensen zijn die het altijd warm hebben, terwijl anderen altijd klagen over kou?

1. Je hebt ‘tekorten’

Bij sommige gezondheidsproblemen zie je de symptomen meestal voor incidenteel aan en wuif je ze snel weg. Het altijd té warm of té koud hebben kan een teken zijn van vitaminetekort, bloedarmoede of gewichts- of schildklierproblemen. Het is dus goed om je gevoelstemperatuur bij te houden en langs de dokter te gaan als het te gek wordt.

2. Stress

Ook stress om wat dan ook kan je temperatuurregulatie in de war schoppen. Werk jij je altijd drie slagen in de rondte om alles af te krijgen, dan is het misschien tijd om een stapje terug te doen. Je lichaam schreeuwt om aandacht.

3. Hoe gelukkig je bent

Wanneer je je eenzaam of depressief voelt, heb je het eerder koud. Terwijl wanneer je goed in je vel hangt, je het eerder warm hebt.

Altijd koud in bed? 5 tips om lekker te gloeien onder je dekbed

Dus we hebben het zelf in de hand?

Ja en nee, van de kleding die we dragen tot het eten dat we eten, alles heeft invloed op hoe we op temperatuur reageren. Ja: omdat bijvoorbeeld koud een emotie is.

Volgens dit onderzoek helpt het zelfs ook om aan een warm, tropisch eiland te denken als je het koud hebt. Nee: want natuurlijk tellen ook dingen als je genen, hormonale veranderingen en het klimaat waar je woont of bent opgegroeid een rol. Loopt het bij jou de spuigaten uit? Praat er dan eens over met je huisarts.

7 redenen waarom je elke ochtend wilt beginnen met koud douchen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom sommigen het altijd koud hebben en anderen altijd warm
Sluiten