Waarom stomen een goed idee is

Het stomen van je eten is een perfecte manier van bereiden. Het is gezond, makkelijk en lekker. Wat wil je nog meer?

Je groenten, vlees en vis stomen klinkt misschien ingewikkeld maar dat is het helemaal niet. Vooral groenten behouden hun smaak en vitaminen een stuk beter als je ze stoomt in plaats van kookt. En in tegenstelling tot bakken heb je er geen extra vet voor nodig. Light en lean baby!

Een fancy stoomoven is natuurlijk makkelijk, maar wel vrij duur en niet noodzakelijk. Je kunt kiezen voor een stoompan maar ook voor een simpel Chinees stoommandje van de toko of een uitvouwbaar stoomonderdeel dat je in je gewone pannen kunt zetten.

Hieronder een van onze favoriete stoomrecepten: gestoomde paksoi met noodles. Voor vis als zalm, kabeljauw en garnalen werkt stomen ook heel goed, net als voor kipfilet.

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 stronk paksoi
4 bosuitjes
+/- 3 cm gember
½ rode peper
300 gram sobanoedels (boekweitnoedels)
1 ½ liter groentenbouillon van een bio-bouillonblokje
handje sesamzaadjes
sojasaus
rijstazijn
sesamolie

Extra: stoommandje

Stap 1

Snijd de paksoi in de lengte. Snijd de bosui en peper in ringetjes, schil het stukje gember en rasp de helft ervan fijn. Maak een dressing van een scheutje sojasaus met wat sesamolie en rijstazijn. Voeg hier de peper en gember aan toe en proef of de dressing in balans is.

Stap 2

Breng een pan met de bouillon aan de kook met de rest van de gember in stukjes. Zet het stoommandje op de pan en leg hier de paksoi in. Laat dit stomen.

Stap 3

Kook de noodles in een aparte pan, iets korter dan op het pakje staat. Spoel af met koud water.

Stap 4

Doe de noodles in kommetjes, leg de gestoomde paksoi hierop, verdeel de dressing erover en maak af met de sesamzaadjes en bosui.

Koolhydraten schrappen is géén goed idee, waarom niet? Dat lees je hier.

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

Reageer op artikel:
Waarom stomen een goed idee is
Sluiten