Manon Sikkel
Manon Sikkel Kids 12 apr 2017

Dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken

De manier waarop moeders met hun kinderen praten, wordt al decennia lang wereldwijd onderzocht. Moeders in verschillende landen en culturen passen hun taalgebruik aan tegenover baby’s. Afwisselend hard en zacht, woorden herhalen en vaak op een hogere toon dan normaal. Gek genoeg was dit nog nauwelijks bij vaders onderzocht. Maar er is nieuws!

De Amerikaanse taalkundige Mark van Dam, verbonden aan de Washington State University, analyseerde het stemgeluid van vaders. Kinderen van rond de 2 jaar kregen opname-apparatuur in een klein zakje op hun shirt. Uit het onderzoek bleek dat moeders hun stem met 40 hertz laten stijgen als ze met hun kind praten (gemiddeld is de stem van een vrouw 220 hertz). Vaders laten hun stem nooit stijgen. Zij praten op dezelfde toon tegen hun kind als tegen hun partner.

Overdrijven

De manier waarop moeders tegen hun kind praten is vooral prettig voor baby’s en jonge kinderen. Niet alleen laten moeders hun stem omhoog gaan, ook overdrijven ze de letters en laten ze de klank soms overdreven stijgen en dalen. Babytaal die moeders gebruiken is meestal bedoeld om een kind rustig te maken en hun band te versterken. Het feit dat de moeder anders praat, onderscheidt haar van alle anderen in een ruimte.

LEES OOK: 7 tips om de taal van je baby te stimuleren

Wennen aan de buitenwereld

Dat vaders dat niet doen is volgens de onderzoeker geen probleem. Kinderen leren taal op verschillende manieren, en Van Dam gaat ervan uit dat de manier waarop mannen tegen een jong kind praten op een andere manier bijdraagt aan de taalontwikkeling. Waarschijnlijk vormen vaders – of mannen – een brug naar de buitenwereld waarbij het kind (ook niet onbelangrijk) vast went aan de spraak van onbekenden en verklaart dat waarom ze het babypraten (onbewust) aan moeders overlaten.

Niveau

Het feit dat de vaders in het onderzoek hun stem niet verhoogden of babypraat gebruikten, betekent niet dat ze hun taal niet aanpasten aan het niveau van het kind. Geen vader die tegen zijn dochter van 1 zegt: ‘Zo, kind, laten we het eens hebben over de fluctuaties in de prijzen in de metaalindustrie.’ Vaders passen hun zinslengte en woordgebruik automatisch aan aan de leeftijd van hun kind, zo blijkt. Of dat anders ligt bij vaders die alleen met hun kind wonen, of in gezinnen met twee vaders hebben de onderzoekers niet onderzocht.

Regelmatigheid belangrijk

Ook uit een ander onderzoek blijkt dat vaders en moeder verschillen in de communicatie met hun (oudere) kind. ‘Recent Amerikaans onderzoek wijst uit dat ouders en kinderen gemiddeld via drie externe kanalen communiceren (denk: telefoon, Facebook, e-mail, WhatsApp, sms). Er was echter een duidelijk verschil tussen vaders en moeders. Vaders gebruikten minder communicatiemiddelen, waren moeilijker te bereiken en communiceerden vooral korter met hun kinderen dan moeders. De onderzoekers wijzen erop dat regelmatig contact belangrijker voor een prettige communicatie is dan uitgebreid contact. Vaders zouden wat hen betreft wat vaker ‘goedemorgen’ naar hun kinderen mogen sms’en.

De schrijver van dit stuk, Manon Sikkel, is journalist, psycholoog, kinderboekenschrijfster en heeft vier kinderen.

Nog meer Famme? Volg ons ook op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken
Sluiten