Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 4 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Lezen, lezen, lezen. Je hoort het de juf zeggen. Dit is waarom voorlezen zo belangrijk is

Met drie kinderen in de basisschoolleeftijd en inmiddels tig tien-minuten gesprekjes op de teller weet Muriel dondersgoed waarom de juffen zo hameren op lezen en voorlezen. Dit is waarom je je kind elke dag moet voorlezen.

1. Voorlezen vergroot de woordenschat

Kinderen die elke dag worden voorgelezen hebben een veel grotere woordenschat wanneer ze naar de basisschool gaan, dan kinderen die niet vaak worden voorgelezen. Door met kinderen naar de plaatjes te kijken en de woorden te benoemen, leren ze sneller. Bovendien kun je door voorlezen ook eindeloos moeilijke woorden blijven herhalen. Een baby en zelfs een groter kind vindt het geen enkel probleem om hetzelfde boek tien keer voorgelezen te krijgen.

2. Voorlezen vergroot de verbeeldingskracht

Verbeeldingskracht betekent dat je beelden in je hoofd kunt oproepen. Sommige mensen kunnen dat beter dan anderen. Maar het is ook iets dat je al jong kunt leren. Wanneer je voorleest over een jongen die verdwaalt in een bos bijvoorbeeld, en er staan geen illustraties bij, moet je kind die beelden er zelf bij bedenken. Door veel voor te lezen, leert je kind woorden en beelden te combineren.

3. Het oefent het concentratievermogen

Door elke dag voor te lezen, leert je kind zich steeds beter te concentreren. Zorg dat er tijdens het voorlezen rust is, zodat je kind niet wordt afgeleid. Leg je telefoon weg, houdt broertjes en zusjes op afstand, en ga niet voorlezen naast de televisie die aan staat.

4. Voorlezen zorgt voor interactie

Vanaf ongeveer vijf jaar zijn kinderen in staat om naar langere verhalen te luisteren. Vanaf die leeftijd raken de meeste kinderen ook geïnteresseerd in zelf de woorden lezen. Er zijn speciale boeken die je samen kunt lezen – zoals Vos en Haas. Gebruik het voorlezen dan om samen over het verhaal te praten. Op die manier zorgt voorlezen ook voor interactie en gesprek.

5. Voorlezen is de eerste stap naar zelf lezen

Vanaf drie, vier maanden, beginnen kinderen het al leuk te vinden om voorgelezen te worden. Als je als ouder zo vroeg begint, en dat daarna dagelijks doet, laat je je kind zien dat lezen leuk is. Dat je het zelf ook graag doet. En alles wat ouders doen, doen kinderen maar al te graag na. Voorlezen is daarmee een belangrijke stap naar uiteindelijk zelf lezen.

6. Voorlezen houdt niet op als ze het zelf kunnen

Sommige ouders denken dat je een kind niet meer hoeft voor te lezen wanneer het zelf kan lezen. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen de hele basisschoolleeftijd belangrijk is. Ook een kind dat moeiteloos Harry Potter-boeken verslindt, houdt er van om naar de vertrouwde stem van zijn of haar ouders te luisteren. Voorlezen is niet alleen een middel. Het is een moment op de dag dat je samen bent en samen verdwijnt in een wereld vol magie, avontuur en plezier.

7. Ga met je kind al op jonge leeftijd naar de bibliotheek

Alle kinderen tot achttien jaar kunnen in Nederland gratis lid worden van de bibliotheek. Hoe vroeger je dat doet, hoe meer je kind later geneigd zal zijn om te lezen. ga samen naar de bibliotheek, laat je kind zelf boeken uitkiezen en lees die voor. Zo wordt voorlezen ook nog een ‘uitje’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lezen, lezen, lezen. Je hoort het de juf zeggen. Dit is waarom voorlezen zo belangrijk is
Sluiten