Waarom deze vrouw hét voorbeeld is voor dochters en jonge moeders

Ik hoop dat een vrouw als zij op een dag een voorbeeld voor mijn dochters zal zijn. Een voorbeeld voor tieners die zichzelf niet instagram-waardig vinden. Voor jonge moeders, die uit alle macht proberen het uitgerekte vel van hun buik te accepteren. Ik heb het over Bibian Mentel. Ze werd wereldkampioen snowboarden. Op haar 44e. En dat terwijl ze aan kanker lijdt. Een ongekende prestatie die me aan het denken zette en wel hierom:

Een paar weken geleden stonden mijn vijfjarige dochters in hun kamer hard op en neer te springen. ‘Sneller’ moedigden ze elkaar aan. Hun armen en benen heen en weer zwiepend.
‘Wat zijn jullie aan het doen, vroeg ik?’
‘We zijn aan het bewegen om onze vetjes kwijt te raken, antwoordden ze.’
‘Welke vetjes vroeg ik?
‘Onze buikvetjes”
‘Welke buikvetjes?’ vroeg ik opnieuw, mijn scharminkels van dochters nieuwsgierig aanstarend.
‘Dat zeiden ze in Studio Snugger (KRO Kindertijd) mama, dat je veel moet bewegen om je
buikvetjes kwijt te raken’.

Voor jonge moeders, die uit alle macht proberen het uitgerekte vel van hun buik te accepteren

En of mijn dochters dit televisieprogramma nu goed hebben begrepen of niet, op een dag zullen zij in meer serieuze vorm in aanraking komen met de eisen die tegenwoordig aan (jonge) vrouwen worden gesteld. Niet intelligent, ondernemend of betrokken is de eis. Nee, nee, slank moeten ze zijn. 1500 calorieën per dag is genoeg. Al worden ze arts of advocaat, niets van dat al lijkt meer te tellen als ze niet instagramwaardig zijn. Als hun ontbijt niet uit louter eiwit met avocado bestaat. Hun diner niet uit gegrilde groente met, ja, met wat eigenlijk? Niets?

Wereldkampioen

En toen zag ik het nieuwsbericht over Bibian Mentel. 44 jaar en wereldkampioen snowboardcross. Terwijl ze aan kanker leidt. Een ongekende prestatie. Misschien wereldwijd wel nooit eerder vertoond. Ze kreeg botkanker, moest haar onderbeen laten amputeren, kreeg opnieuw kanker, werd beter verklaard en kreeg opnieuw kanker. Uitzaaiingen in haar long, las ik. Ergens deze week hoort ze of de longbestralingen die ze heeft ondergaan, aan zijn geslagen.

Nu weet ik dat ik kanker geen gevecht mag noemen, omdat winnen niet van doorzettingsvermogen getuigt. Dat sommige mensen zo hard kunnen vechten als ze willen, maar bij voorbaat hebben verloren. Omdat de kanker helemaal niet uit is op een eerlijk gevecht, maar zich altijd van zijn meest onsportieve kant laat zien. Die rode kaart ten spijt. Dat kanker geen kampioenschap is en dat Bibians overwinningen op kanker, haar dus geen wereldkampioen maken, zoals haar overwinningen op de piste dat wel doen.

Strijd

Met ongekende kracht en ongekend doorzettingsvermogen, gaat ze keer op keer de sportieve strijd aan. Alsof ze niet ziek is, niet doodziek is. Maar dat is ze dus wel. En bovendien is ze 44. Ik ben een stukje jonger, maar ik doe het haar niet na. Bij lange na niet, en ik ben niet eens ziek.

Niet ondernemend of betrokken, nee, nee, slank is de eis

Ik las dus dit nieuwsbericht, legde mijn laptop weg en was even stil. Vol van respect voor een vrouw, die ik niet ken, maar die wat mij betreft het ultieme voorbeeld zou moeten zijn. Niet voor kankerpatiënten, maar wel voor kleine meisjes die hard hun best doen niet-bestaande buikvetjes weg te springen. Voor tieners, die zichzelf niet instagramwaardig vinden. Voor jonge moeders, die uit alle macht proberen het uitgerekte vel van hun buik te accepteren. En voor iedereen, die zich zorgen maken om een maatschappij waar slank zijn belangrijker lijkt te zijn dan ondernemend, maatschappelijk betrokken of intelligent. Waar sportief niet gelijk staat aan snowboarden, voetbal, hockey of schaatsen, maar aan het aantal squats dat je elke ochtend doet. Een wereld waarin Fajah Lourens de powervrouw lijkt te zijn, in een wereld waarin Bibian Mentel de ware powervrouw is.

Waar sportief gelijk staat aan het aantal squats dat je elke ochtend doet

Bibian Mentel is niet alleen topsporter, wereldkampioen, moeder en echtgenote, ze is ook het toonbeeld van spirit en doorzettingsvermogen, een vrouw die haar leven letterlijk en figuurlijk over hoge toppen en door diepe dalen skiet. Wat een bewonderenswaardig en inspirerend mens.

Bewonderen

Ik kan alleen maar hopen dat mijn dochters op een dag iets van haar positieve zelfbeeld en positieve kijk op de toekomst in zich zullen dragen. En dat ze later, als ze ietsje groter zijn, een vrouw zullen bewonderen om haar prestaties, op welk vlak in het leven dan ook, en niet enkel om de stevigheid van haar billen of het aantal blokjes op haar buik. Ook een prestatie op zich natuurlijk, begrijp me niet verkeerd, maar niet het soort prestatie waarmee ik hoop dat mijn dochters zich, net als Bibian, op een dag als voorbeeld voor anderen mogen stellen.

bron foto: screenshot RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Waarom deze vrouw hét voorbeeld is voor dochters en jonge moeders
Sluiten