Redactie
Redactie Mind 19 okt 2015

Waarom zijn er nog altijd te weinig vrouwen aan de top?

Wist je dat volgens het quotum het Nederlandse zakenleven nog altijd te weinig vrouwen aan de top heeft? Daar is Nederland overigens geen uitzondering in, dat geldt voor heel veel landen. Daardoor is het altijd onderwerp van gesprek, discussie en onderzoek. En ja hoor, er is weer een onderzoek dat een verklaring gevonden heeft voor het gemis aan vrouwen aan de top…

‘Vrouwen zijn minstens zo ambitieus als mannen, maar ze zien (beter) in dat aan een hoge positie ook nadelen kleven’. Plus: vrouwen vinden macht lang niet zo opwindend als mannen.

Dat zijn slechts twee van de conclusies, want het onderzoek strekte zich uit over maar liefst negen onderzoeken. Uitgevoerd door Harvard Business School – niet de minste. Enkele andere conclusies: vrouwen streven andere én meer doelen na in het leven (of ze kunnen lastiger kiezen, dat kan ook); vrouwen verkiezen een carrièrestap minder snel boven andere zaken dan mannen; vrouwen definiëren succes anders en vrouwen koppelen een hogere positie vaker aan nadelige bijgevolgen.

Ego + macht + hebzucht = man

Daarmee wordt de oorzaak voor het gebrek aan vrouwen aan de top verschoven van de ‘schuld van de dominante man’ naar de ‘eigen keuze van de vrouw’. Zoals dat hoort in de wetenschap zijn er talloze onderzoeken die dit betwisten; zoals dit onderzoek dat stelt dat vrouwen nog altijd als minder competent gezien worden. Ook wordt van vrouwen gezegd dat zij van nature minder leiderschapskwaliteiten bezitten dan mannen, hoewel je dat – met name de afgelopen jaren – steeds minder vaak hoort. Wijsheid komt met de crisisjaren, dat idee. Iets over macht, ego’s en ontembare hebzucht waar mannen in hoge posities vaak niet vies van zijn. En vrouwen, zo blijkt maar weer, wél.

Liever een goede relatie en dito balans = vrouw

Integendeel: vrouwen worden warmer van andere ‘zachte’ zaken, zoals een goede verstandhouding met anderen en dito relatie met een partner, sporten en het leven op orde hebben. Macht of status werd door de 800 vrouwen die voor dit onderzoek ondervraagd werden (waaronder zowel werkende als niet-werkende vrouwen) onderaan het rijtje geplaatst.

Dominante clichés (zijn nog altijd cliché)

Over clichés gesproken: het onderzoek wees ook uit dat mannen anno 2015 nog altijd dominanter en zich vaker agressiever gedragen op de werkvloer dan vrouwen. Ook zijn mannen van nature competitiever en nemen ze vaker het voortouw in zaken.

En toch is dat allemaal slechts één kant van de medaille, aldus de onderzoekers. Want naast seksetechnische (is dat een woord?) onkunde, lijkt er dus ook simpelweg sprake van onwil. Eén van de onderzoeken richtte zich op ruim 600 mensen (m/v) die net een MBA (Master of Business Administration, een managementopleiding waarmee een goede baan binnen handbereik ligt) hadden afgerond. Het panel vroeg de kersverse alumni naar hun ideaalplaatje voor hun toekomstige carrière. En voilá: vrouwen hadden in beginsel een ‘lagere’ droombaan in gedachten dan mannen. Ook weigeren vrouwen vaker een promotie omdat ze ook nadelen zien aan een hogere positie, en dit in de knel kan komen met hun andere, hoger gewaardeerde levensdoelen.

Moraal van het verhaal

De moraal van het verhaal: niets is zo moeilijk te generaliseren als het vrouwenvolk, en derhalve blijven dit soort onderzoeken natuurlijk lang niet toepasbaar op elke vrouw in elke situatie.

Lees ook: 39 werkende vrouwen van over de hele wereld in beeld >

Reageer op artikel:
Waarom zijn er nog altijd te weinig vrouwen aan de top?
Sluiten