Redactie
Redactie Body 11 sep 2016

Waarom zijn we op maandagochtend toch zo moe?

Hou je van uitslapen? Is dat waar je je zaterdag- en zondagochtend graag voor gebruikt? Gelijk heb je, zou ik ook doen – als ik geen kind had dat elke ochtend om 6.30u wakker is. Maar het feit dat ik dat niet doe is schijnbaar de reden dat ik hier zo fris als een hoentje achter m’n computer zit, en jij niet (anders had je denkelijk niet op dit artikel geklikt).

Dat betoogt de Vlaamse schrijfster, naturopaat (?) en gezondheidsbegeleidster (?) Leen Steyaert. Zij kwam vorige week met een aantal interessante onderzoeksresultaten op de proppen. Vraagstelling van haar onderzoek luidde ‘hoe komt het toch dat we allemaal op maandagochtend zo vermoeid op het werk verschijnen?’ Dit is denk ik het moment waarop lezende moeders afhaken, want die hoeven daarvoor Leens betoog niet te lezen, die weten dat namelijk allang (ik! ik! ik!).

Voor niet-moeders is de vraag wel degelijk een relevante, en het antwoord best verrassend. En niet per se wat je wilde lezen. Namelijk dat ons lichaam er niet op gebouwd is om in het weekend uit te slapen.

Dit zou mogelijk ook een oplossing zijn: een weekend dat drie dagen duurt.

[source id=”attachment_116078″ align=”none”][/source]

Au. Dat wilde je niet lezen hè?

Leen legt uit dat in het weekend op andere tijdstippen gaan slapen en opstaan eenzelfde effect op je heeft als een jetlag. Wanneer je je slaap- en waakritme verandert, morrel je aan je innerlijk ingebouwde klok. Iets later gaan slapen en (iets) later opstaan is op zich niet onoverkomelijk, maar als het verschil groter wordt dan twee uur, begin je dat dus wel te voelen. En de crux is dus dat je dat effect niet zaterdag- of zondagmiddag voelt, maar pas op maandag. Juist op de dag waarop je er weer vroeg – zoals normaal – uitmoet, komt die man met de hamer aanzetten. De lul.

Het keuzemoment is daar…

Nu kun je dus twee dingen doen: 1) naar je baas gaan en zeggen dat je maandag volledig gerechtvaardigd aanzienlijk minder communicatief en productief bent of 2) in het weekend niet meer uitslapen en je gewone slaap- en waakritme blijven volgen. We laten graag aan je eigen inschattingsvermogen over welke optie voor jou het beste is.

En dit – wat heel veel ouders denken maar uiteraard niet hardop zeggen: 11 x waarom het weekend niet per se leuker is als je kinderen hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom zijn we op maandagochtend toch zo moe?
Sluiten