Sterre Touw
Sterre Touw Kids 8 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je de Wabi Sabi-methode zou moeten toepassen (en wat het inhoudt)

Een opgeruimd huis lijkt ons allemaal heerlijk, maar dat is niet altijd even makkelijk als er ook nog kinderen wonen die nergens vies van zijn. Het is voor veel ouders realiteit. Het drukke, mooie en kindrijke leven dat je hebt gebouwd nu eenmaal rommelig. De Wabi Sabi-methode helpt je je niet-opgeruimde huis juist te waarderen.

De vloer is bezaaid met kussens en de koffietafel ligt ondersteboven, want je kinderen hadden deze nodig voor hun super vette spel. Vervolgens stap je voor de zoveelste keer op een legoblokje dat op de grond ligt. Jup, het is een reguliere zondag waarop het huis weer een opruimbeurt verdient. Of juist niet.

Volgens de Wabi Sabi-methode kun je het soms beter gewoon laten zoals het is.

De Wabi Sabi-methode

De naam Wabi Sabi is afkomstig uit Japan. Het is een oude filosofie die je leert om de schoonheid te zien in alles wat in je leven onvolmaakt is. Zo ook de imperfectie van je huis, het opvoeden en je leven in het algemeen.

Vaak willen we – vooral als het om opvoeden gaat – alles zo perfect mogelijk voor elkaar hebben. Maar die perfectie is niet alleen onbereikbaar, het is zelfs niet eens nodig. Mensen zijn niet perfect. We zijn altijd aan het veranderen, maken altijd fouten en zijn ons altijd aan het herpakken nadat we zijn uitgegleden. Juist dat is het mooie aan ‘een mens’ zijn.

11 x gezonde gewoonten van over de hele wereld die je wilt overnemen

Imperfectie

Omdat kinderen ontzettend snel groeien en veranderen, blijft nooit iets hetzelfde. In het proces is er van alles onvolmaakt of imperfect, maar voor je het hebt opgelost zijn de kinderen alweer in een nieuwe fase van hun leven. Je zult dus moeten accepteren dat er simpelweg géén ruimte is voor dat eeuwige perfectionisme.

De Wabi Sabi-methode leert ons niet alleen de imperfectie te omhelzen, maar ook uitgebreid te vieren. Ouderschap is misschien wel de mooiste ervaring die er is, juist omdat we onze kids zo lang mogelijk kind willen laten zijn. Strooi die kussens dus maar gewoon door de woonkamer en laat de legoblokjes lekker over de vloer zwerven. Het ouderschap duurt al kort genoeg.

Let’s go Wabi Sabi.

Verder lezen: Sorry perfectionisten, onbeholpenheid maakt je populairder

5 tips om met meer energie de dag door te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je de Wabi Sabi-methode zou moeten toepassen (en wat het inhoudt)
Sluiten