Wacht even! De reden van een snack attack is genetisch bepaald?

Staan werkelijk álle vette dingen op jouw lijstje van favorite foods? Daar kun je helemaal niks aan doen. Dat jij vet voedsel onweerstaanbaar vindt komt door een zeldzame genmutatie, als we deze Engelse onderzoekers mogen geloven.

Volgens de onderzoekers zijn al onze voorkeuren voor lekker eten (en wat we niet lekker vinden) geprogrammeerd in onze hersenen. Onze voorkeur voor vet eten komt uit de tijd dat we moesten overleven. Calorierijk voedsel was belangrijk, want zo kon je er weer een tijdje tegenaan.

Maar sommige mensen hebben dus een grotere behoefte aan vet eten dan normaal. Een studie op muizen heeft uitgewezen dat zij in het bezit zijn van het MC4R-gen. Volgens onderzoekers heeft dat gen alles te maken met je voorkeur voor vet eten.

[source id=”attachment_120149″ align=”none”][/source]

LEES OOK: Wist je dat je van ongezond eten kunt afvallen?

Buffet

Om te kijken of dit gen bij mensen ook doorwerkt op hun eetgedrag, moesten de deelnemers van het onderzoek eten van een buffet met verschillende soorten voedsel. Al het voedsel dat aangeboden werd zag er hetzelfde uit, maar het ene was vetter dan het ander. Na het proeven van een stukje van elke optie mochten de deelnemers zoveel van elke optie opscheppen als zij wilden.

Wel of geen vet?

Er namen mensen met een gezond lichaamsgewicht deel, mensen met overgewicht, en mensen met overgewicht vanwege het MC4R-gen. Het was opvallend dat die laatste groep mensen allemaal voor het voedsel ging met het hoogste vetgehalte. Na het hoofdgerecht kregen de deelnemers een toetje dat uit verschillende opties in suikergehalte bestond. Opvallend was ook dat de groep mensen met het MC4R-gen juist het eten waar veel suiker in zit liever lieten staan. De mensen met een lager lichaamsgewicht gingen juist wel voor het suikerrijke toetje.

Weet jij het? Hoe (on)gezond is het eten van een tosti nu eigenlijk?

Huffington Post

Reageer op artikel:
Wacht even! De reden van een snack attack is genetisch bepaald?
Sluiten