Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 6 sep 2016

Wacht even hoor: word je dikker van nagellak?

Wie had ooit gedacht dat nagellak effect heeft op je taille? Volgens onderzoekers van Duke University kun je aankomen door vervent nagellakgebruik. Nogal shocking, als je het ons vraagt.

Onderzoekers hebben drieduizend verschillende nagellakjes getest op 26 verschillende vrouwelijke proefpersonen. In maar liefst 49 procent van de lak werd Trifenylfosfaat (ook wel TPHP of TPP) gevonden: een stof die bij het productieproces van plastic gebruikt wordt, en ook dient als brandwerend schuim in meubelen. In nagellak zorgt het ervoor dat het goedje langer houdbaar blijft.

[source id=”attachment_116150″ align=”none”][/source]

Nagelbijten

Elke vrijwilliger kreeg lak op, en bij iedereen werd na afloop zeven keer (!) zoveel Trifenylfosfaat gemeten dan bij iemand die geen nagellak heeft gebruikt. Volgens de onderzoekers dringt Trifenylfosfaat je nagels binnen, doordat andere stoffen in de nagellak je nagels poreus maken. Ook nemen de haarvaten in je nagelriemen de stofjes op.

En het effect van deze stof is niet te zuinig. Uit afzonderlijke studies blijkt dat het ingrediënt onze hormonen in de war brengt, waardoor je flink kunt aankomen. Vooral nagelbijters lopen een verhoogd risico.

LEES OOK: Oei! Deze vrouw heeft wel véél last van haar zwangerschapshormonen>

[source id=”attachment_116153″ align=”none”][/source]

Andere cosmetica

Ook mannen werden onderzocht, en daaruit bleek dat vrouwen bij aanvang van het onderzoek al een grotere hoeveelheid Trifenylfosfaat in hun bloed hadden. Volgens onderzoekers zou dit komen omdat het stofje in meerdere cosmeticaproducten zou kunnen zitten. De Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen waarschuwt dan ook dat de blootstelling aan giftige chemicaliën dramatisch is toegenomen, en dat er steeds meer bewijs is voor de negatieve gevolgen op de gezondheid, met name op de voortplanting.

Op de website waar het onderzoek gepubliceerd is, kun je zelfs een petitie tekenen tegen het gebruik van Trifenylfosfaat in nagellak.

Verder onderzoek dient overigens nog een hoop meer duidelijkheid te brengen, dus geen paniek. Maar een stukje meer bewustzijn kan nooit kwaad. Dus doe research en kies voor lakjes zonder TPHP om het zekere voor het onzekere te nemen.

Wat een uitvinding! Er is nu nagellak die je gewoon op je nagels kunt spuiten>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ewg.org

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wacht even hoor: word je dikker van nagellak?
Sluiten