Eva Dusch
Eva Dusch Kids 23 juli 2016

Wacht even met je kinderen te eten geven tot je eigen honger gestild is

Iedereen weet waar honger toe kan leiden: een belachelijk hoge rekening in de supermarkt of een normale avond eindigt in een eindeloze schranssessie op de bank. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook kan leiden tot het overvoeden van je kinderen.

Voor het onderzoek werd een groep van 29 moeders met kinderen in de leeftijd van drie tot zes onderzocht. Voor etenstijd werd de moeders gevraagd hun hongergevoel een cijfer te geven op een schaal van 1 tot 10. Ook moesten ze inschatten hoeveel trek hun kinderen hadden. Wat bleek (keer op keer): de moeders hadden het zwaar overschat, met als resultaat dat ze hun kinderen veel meer te eten gaven dan nodig. In het algemeen (en technisch gesproken) kregen de kinderen gemiddeld 175 calorieën te veel binnen, gebaseerd op de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Dit effect was vooral zichtbaar bij moeders met (hevig)overgewicht, die hun kinderen veelal grote porties eten gaven.

Obesitas

Je zou denken dat kinderen stoppen met eten wanneer hun honger is gestild, maar het tegenovergestelde gebeurt. ‘Jonge kinderen kunnen vaak nog moeilijk herkennen wanneer ze vol zitten’, zegt Sarah Stromberg van de Universiteit van Florida. ‘Hoe meer eten je ze voorschotelt, hoe meer ze zullen eten.’ Een belangrijk inzicht, vooral gezien de groeiende groep baby’s en peuters met overgewicht en ernstige obesitas. Volgens Lucy Smit, voorzitter van AJN (Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland), is het dan ook ‘een van de grootste uitdagingen’ van de jeugdgezondheidszorg op dit moment (lees hier het hele artikel).

Weet jij hoeveel je kinderen horen te eten? Er zijn veel apps die je hierbij kunnen helpen, zoals iGrow. Deze app laat zien hoe je kind (0-18 jaar) groeit. Ook krijg je tips over gezonde voeding, bewegen en slapen, drie aspecten die heel belangrijk zijn voor een gezond gewicht.

Inspiratieloos? Met deze 10 supermakkelijke tips om je kinderen gezond(er) te laten eten>

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
Wacht even met je kinderen te eten geven tot je eigen honger gestild is
Sluiten