Experts waarschuwen: laat nooit je wachtwoord automatisch opslaan
Zijn al die verschillende inlogcodes en wachtwoorden die je moet onthouden ook de nagel aan jouw doodskist? Dan is het reuzehandig om je computer automatisch die wachtwoorden op te laten slaan. Daar kleeft echter een groot veiligheidsrisico aan.
Risico
Veel browsers bieden de optie aan om je wachtwoord automatisch op te slaan zodat je die niet iedere keer opnieuw hoeft in te vullen. Scheelt een boel tijd en is handig – zeker als je veel verschillende wachtwoorden hanteert. Maar de universiteit van Princeton ontdekte dat je op die manier het risico loopt dat je gebruikersnaam en wachtwoord gestolen wordt.
Onzichtbaar formulier
Ze ontdekten dat adverteerders toegang kunnen krijgen tot de informatie die wordt opgeslagen door een onzichtbaar formulier te gebruiken dat ervoor zorgt dat je browser jouw informatie zonder toestemming invult. Vanaf dat moment kunnen ze meer interessante informatie over jou binnen hengelen om zo gerichter te adverteren.
Gestolen
Daarnaast is er nog een belangrijk punt om over na te denken. Wanneer je voor alle websites automatisch je inloggevens laat invullen, ben je de sigaar wanneer bijvoorbeeld je laptop gestolen wordt en de dief in al jouw persoonlijke accounts kan. Geen fijne gedachte, toch? Door de volgende dingen te doen, zit je safe:
1. Schakel autoaanvullen uit
Klinkt logisch, maar het is minder eenvoudig dan je denkt. Vaak blijft de functie op de achtergrond namelijk gewoon meedraaien. Om het helemaal uit te schakelen moet je in je instellingen bij je wachtwoordvoorkeuren het autoaanvullen uitvinken.
2. Verander je wachtwoorden
Zodra je browser je wachtwoorden niet meer vastlegt, is het zaak je oude wachtwoorden te vervangen. Doe dat vooral voor je mail, financiële zaken en social media. Als de browser voorstelt je nieuwe wachtwoord te onthouden, vink je ‘nee’ aan.
3. Bedenk een alternatieve oplossing om wachtwoorden te onthouden
Je kan allerlei ezelsbruggetjes bedenken, maar als je dat alleen maar verwarrender vindt, kun je ook een wachtwoord-manager proberen. Een app als 1password onthoudt al je wachtwoorden zonder dat iemand bij die informatie kan.
4. Probeer een tweestapsverificatie
Dat kan nuttig zijn voor accounts met gevoelige informatie – zoals je bankzaken en social media. Dat is een extra stap om zeker te weten dat jij degene bent die inlogt op je account. Hier vind je hoe je dat doet voor Facebook en hier hoe het werkt bij Gmail.