Wanhopige bruid doet dringende oproep op Facebook om jurk te vinden

‘Ik weet dat er veel ergere problemen op de wereld zijn, maar mijn bruidsjurk betekent de wereld voor mij en mijn familie.’ Zo begint de emotionele oproep, die Tess Newall, een 29-jarige vrouw uit Haddington in het Verenigd Koninkrijk, vrijdagochtend deed op Facebook.

Foetsie

‘Ik ben er net achtergekomen dat de stomerij mijn zo geliefde trouwjurk is kwijtgeraakt. De jurk werd in 1870 door mijn bet-overgrootmoeder gemaakt en ik droeg de jurk afgelopen juni op mijn huwelijk.’ Bij het bericht is een foto van Tess gevoegd, gehuld in een werkelijk adembenemende kanten bruidsjurk. Dé jurk dus, die nu foetsie is en – zoals uit de rest van haar bericht blijkt – na een overname van de stomerij en opheffing van het bedrijf, mogelijk zelfs verkocht zou zijn.

‘De jurk zou nu overal op de wereld kunnen opduiken’, schrijft ze. En zou dus zelfs zomaar aan een Famme-lezeres verkocht kunnen worden. Tess: ‘Dus deel dit bericht alstublieft zo veel en ver mogelijk. In de draden van deze jurk horen meer familieherinneringen te worden geweven.’

En al gaat het hier niet om wereldproblematiek, wat leef ik ontzettend met Tess mee mee. Niet alleen om de prachtige herinneringen, die ikzelf aan mijn trouwdag en trouwjurk (die overigens gewoon uit een bruidswinkel kwam) heb, maar ook omdat mijn jurk niet zonder reden gestoomd en wel in de kast hangt. Om de emotionele waarde. De onschatbare waarde. Om haar verhaal.

De sluier

En in de stille hoop dat mijn dochters op een dag zullen vragen of ze mijn jurk misschien even mogen passen. Omdat ze de sluier misschien wel op hun eigen huwelijksdag zullen willen dragen. Omdat je als moeder zo graag iets persoonlijks meegeeft aan een bruid. ‘Something old, something new, something borrowed, something blue.’

Voor Tess is het nog maar de vraag of zij haar zo bijzondere ‘something old’ nog ooit terug zal zien. Een trouwjurk, die eigenlijk zoveel meer is dan enkel een trouwjurk. Een erfstuk, een antieke schat, een prachtige herinnering én een familieverhaal, waaraan nog lang geen einde behoorde te komen. Zomaar verkocht of weggedaan en ‘nowhere to be found.’

Zoektocht

Ik wens Tess en haar familie veel sterkte bij de zoektocht naar haar zo geliefde jurk en ik hoop heel erg dat, zoals ze zelf wenst, in de draden van haar prachtige jurk in de toekomst alsnog vele familieherinneringen kunnen worden geweven.

Herken jij je nu (een beetje) in dit verhaal van Tess? Ben jij ook om welke reden dan ook je trouwjurk kwijtgeraakt, of een sluier, of jouw ‘something blue’. Iets dierbaars of waardevols dat je zo doet herinneren aan je bet-overgrootmoeder of je oma of je moeder. Deel je verhaal met ons en mail naar [email protected] en wie weet kunnen we je helpen.

bron foto’s: Facebook Tess Newall

Reageer op artikel:
Wanhopige bruid doet dringende oproep op Facebook om jurk te vinden
Sluiten