Anne Broekman
Anne Broekman Mind 7 aug 2016

Wanneer ben je te oud voor een baby?

Feit: vrouwen worden op steeds latere leeftijd voor het eerst moeder. Met het nodige kunst- en vliegwerk is er soms best nog wat mogelijk, maar wanneer ben je echt te oud voor een zwangerschap?

We willen reizen, carrière maken, of zijn nog niet de juiste meneer tegengekomen. Of het lukt alsmaar niet om zwanger te raken. Wat de reden ook mag zijn, we krijgen op steeds latere leeftijd pas ons eerste kindje.

Wanneer te oud voor baby

Onlangs werd bekend dat onderzoekers een manier hebben gevonden om de gevolgen van de menopauze terug te draaien door de eierstokken van vrouwen te ‘verjongen’.

Dat zou betekenen dat vrouwen zelfs nog op veel latere leeftijd moeder kunnen worden. Op zich mooi nieuws – de natuur draait ons natuurlijk een loer met die menopauze, terwijl mannen nog op hun tachtigste een kind kunnen verwekken.

Maar moeten we dat eigenlijk nog wel willen, en wat zijn de risico’s van latere zwangerschappen? Vruchtbaarheidsdeskundige Hannah Brown zette voor de Daily Mail de feiten op een rijtje.

Dit zegt de wetenschap over kinderen krijgen rond je 20e, 30e en 40e

Als je in de 30 bent

Vrouwen die in de 30 zijn, lopen tijdens hun zwangerschap twee keer zoveel risico om pre-eclampsie (een zeer gevaarlijke vorm van zwangerschapsvergiftiging) te ontwikkelen dan vrouwen die onder de 30 zijn.

Ook hebben ze een dubbel zo grote kans om last te krijgen van zwangerschapsdiabetes: 5-10% tegenover 1-2,5%. En hoe ouder de moeder is, hoe groter het risico wordt op een doodgeboren kindje. Op je dertigste heb je maandelijks zo’n 20% kans op een natuurlijke zwangerschap.

10 voedingsmiddelen die je vruchtbaarheid kunnen bevorderen

Als je in de 40 of 50 bent

Moeders die de 40 of 50 al zijn gepasseerd, hebben drie tot zes keer meer kans om in het kraambed – de eerste zes weken na de bevalling – te sterven dan jongere kraamvrouwen. Boosdoeners zijn dan meestal bloedingen of trombose. Bij moeders van over de veertig is er ook een dubbel risico op een doodgeboren kindje.

Baby’s van oudere moeders worden twee keer zo vaak voor de 36 weken geboren en hebben vaker een laag geboortegewicht. De kans op een natuurlijke zwangerschap op je veertigste is zo’n 5 procent. En meer dan de helft van de zwangere vrouwen van over de 40 bevalt door middel van een keizersnede.

Wonderbaby

We kennen allemaal de krantenkoppen: ’65-jarige vrouw bevalt van baby’. Bij zulke wonderverhalen is er in verreweg de meeste gevallen sprake van IVF. Het eitje van een jongere, vrouwelijke donor wordt kunstmatig bevrucht en ingebracht bij de oudere moeder.

Maar ook dit kent zo z’n risico’s. Zo wees recent onderzoek uit dat oudere moeders later vaker getroffen worden door een beroerte dan jongere mama’s. Een stapel aan onderzoek bevestigt dat preggers van in de 20 veel minder gezondheidsrisico’s lopen.

Toch nog een kwestie van: een slimme meid, krijgt haar kind op tijd?

Dit zijn de gekste dingen die vrouwen googelen tijdens hun zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wanneer ben je te oud voor een baby?
Sluiten