Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 15 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer en hoe vaak moet je je baby in je buik voelen?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, kan je je al verheugen op die schopjes en bewegingen die je binnenkort gaat voelen. Het begint met subtiele plopjes en kriebeltjes, een tijd later voel je duidelijke schopjes en op een gegeven moment voel je heel je kindje zelfs draaien in je buik. Dit is alles dat je wil weten over je baby voelen bewegen in je buik.

Een bijzonder gevoel en belangrijk ook, want het is een teken van leven vanuit je buik. Het is dan ook belangrijk dat je beweging voelt vanaf een bepaalde termijn en je hier ook af en toe bewust van bent. We zetten de feiten voor je op een rij over het voelen van je baby in je buik.

De eerst schopjes voelen

(On)geduldig wachten mama’s to be die eerste schopjes af. Vaak duurt het bij een eerste zwangerschap wat langer voordat je ze herkent, dan bij een twee of derde zwangerschap. De meeste vrouwen beginnen beweging te voelen als ze tussen de 16 en 20 weken zwanger zijn. Dit zijn vaak kleine plopjes die je af en toe voelt en die je steeds meer zal herkennen als bewegingen van je baby.

Duidelijke bewegingen van je baby

Vanaf zo’n 25 weken zwangerschap zal je de baby duidelijk voelen bewegen. Elke baby heeft een eigen bewegingspatroon, dus als je eerder zwanger bent geweest kan dit heel anders voelen dan je zwangerschap nu. Bij deze termijn is het belangrijk dat je elke dag een teken van leven krijgt van je baby, door middel van beweging dus.

Bewegingspatroon herkennen

Rond de 28 weken zwangerschap beweegt je baby krachtig en voel je duidelijk een schop of gedraai. Ook buiten je buik kan je dit voelen, dus voor je partner wordt de zwangerschap ook meteen een stuk ‘echter’. Soms beweegt je baby zelfs zo krachtig, dat je je hele buik ziet bewegen.

Vanaf deze periode ontwikkelt je baby een bewegings- en slaappatroon in zijn veilige huisje, jouw baarmoeder. Je baby slaapt zo’n 20 minuten tot een uur en dan voel je geen beweging. Als je kindje wakker is, wordt het actief en zal je dit voelen in je buik.

Probeer eens bij te houden wanneer je jouw baby voelt bewegen en ontdek zo zijn of haar eigen bewegingspatroon. Dit is belangrijk, omdat je zo ook sneller opmerkt wanneer je baby minder actief is.

Als je geen beweging voelt

Ben je 28 weken of langer zwanger en heb je het gevoel dat je de baby minder hebt voelen bewegen dan normaal? Neem dan even de tijd om bewegingen op te merken.

Soms ben je zo druk in de weer geweest dat de bewegingen je niet zijn opgevallen, soms is je baby echt minder actief geweest. Ga twee uur op je linkerzij liggen, dan is de doorbloeding van de placenta optimaal, en houd de bewegingen bij.

In deze twee uur moet je minimaal tien aparte bewegingen voelen. Zijn dit er negen of minder, twijfel je over de kracht van de bewegingen, of maak je je nog steeds zorgen? Bel dan je verloskundige voor een onderzoek. Ze zal naar het hartje van je baby luisteren en soms word je doorverwezen naar het ziekenhuis voor een hartfilmpje. Beter een check te veel dan te weinig, dus bel altijd als je je zorgen maakt!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Verloskundige

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme