Dit gebeurt er echt met je lichaam wanneer je kauwgom doorslikt

We hebben altijd geleerd dat kauwgom doorslikken een van de slechtste dingen is die je voor je lichaam kan doen. Om het misverstand maar meteen de wereld uit te helpen: nee, er groeit geen kauwgomboom in je buik. 

Broodje aap

En nee: kauwgom blijft ook niet zeven jaar lang rondzwerven in je lichaam. Dat is net zo’n broodje aap-verhaal als dat er een meloen in je buik groeit als je de meloenpitjes opeet. Maar dat betekent niét dat kauwgom doorslikken een goed idee is.

Dunne darm

Het synthetische gedeelte van kauwgom is namelijk niet verteerbaar. Dat betekent ook weer niet dat het jaren in je buik blijft plakken – kauwgom blijft zelden langer hangen dan een week. Dat komt doordat je maag om de zoveel tijd z’n inhoud leegt in de dunne darm. Als je kauwgom doorslikt, bereikt het dus gewoon  je darmen en uiteindelijk je stoelgang.

Onverteerbare massa

Dat gezegd hebbende: sommige gedeelten van kauwgom, zoals de zoetstof, wordt wel verteerd. Regelmatig slikken doet je lichaam echter weinig goeds. ‘Herhaaldelijk doorslikken zorgt voor een kleine onverteerbare massa die weer kan leiden tot een darmverstopping’, zegt maag-darmspecialist Edwin McDonald van de universiteit van Chicago.

Kortom: je zal er niet meteen aan doodgaan, maar je doet er beter aan de kauwgom gewoon uit te spugen.

Readers Digest

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er echt met je lichaam wanneer je kauwgom doorslikt
Sluiten