Redactie
Redactie Uncategorized november 10, 2014

Wanneer voelde jij je voor het eerst vrouw?

Kun jij je nog herinneren wanneer je je voor het eerst echt ‘vrouw’ voelde? Heb je ook enorme eetbuien tijdens je PMS? Deze derde video uit de serie #Throwbackmemories gaat over het ‘vrouw zijn’ en waarom het belachelijk is dat sommige vrouwen zich tijdens hun menstruatie niet op hun gemak voelen…

In de video vertellen allerlei vrouwen over hun eerste keren. Ze vertellen over de zoen, dé eerste keer seks en over het eerst ongesteld zijn. Dat laatste is niet per se een pretje en we zijn dan niet de beste versie van onszelf, maar ach, het hoort erbij. Voor meiden in Uganda is het helaas meer dan ‘alleen een paar dagen vervelend’. Wist je dat ze iedere maand een week school moeten missen door gebrek aan normaal en goed maandverband? Onvoorstelbaar voor ons, maar het blijkt nog steeds realiteit voor velen. Het leidt tot leerachterstand en het is zelfs zo zorgwekkend dat één op de tien meisjes stopt met school omdat ze te ver achterop is geraakt. En dat terwijl een opleiding een van de belangrijkste dingen is voor de meisjes, maar ook voor hun familie. Met een eenmalige donatie van € 5 kun jij deze meisjes al helpen.

Geen maandverband maar aarde

Hoe ze hun menstruatie doorstaan? Ze moeten het doen met oude kranten, aarde of bananenbladeren. Verre van ideaal en door deze gebrekkige hygiëne ontstaan gezondheidsrisico’s. De menstruatieproblematiek is groter dan je denkt en wordt helaas te vaak onderschat.

[PLANNEDERLAND]

Reageer op artikel:
Wanneer voelde jij je voor het eerst vrouw?
Sluiten