Phileine schrijft
Phileine schrijft Algemeen 26 feb 2014

Want engelen bestaan niet…of?

Phileine kijkt het journaal en ziet de wanpraktijken in de Centraal Afrikaanse Republiek. De parallel tussen wildlife en human life is snel gelegd.

Lieve Samuel,

Zo noem ik je want de NOS vergat een naam te vermelden bij jouw verhaal dat dinsdag werd getoond. Jij bent wat je noemt een ware engel. Zo één die er door zijn beroep nog zo uit ziet ook. Want jouw witte priester gewaad hangt als een deken van goedheid om je heen. De blik in jouw ogen ademt niets dan goeds uit. Je houding is ontspannen en je handen nemen vaderlijke poses aan.

Alle mensen welkom

Jij hebt jouw kerk open gesteld voor allen die gevlucht zijn in de Centraal Afrikaanse Republiek. Allen. In het huis waar jouw geloof wordt beleid zijn alle mensen welkom. Want, zeg je, als je priester bent dan ben je dat voor alle mensen; geel, zwart, wit of rood. En of ze nou hetzelfde geloven als jij, dat is niet belangrijk. In mijn ogen heb je dan het geheim van religie ontrafeld. Zoveel mensen, zoveel geloven en dus ook zoveel waarheden. En gelukkig zijn er in de wereld een heleboel mensen die dat respecteren. Jij jouw God, ik de mijne.

Jacht geopend

Maar in jouw land is dat anders. Extremistische gelovigen hebben de jacht geopend op hen die geloven in een ándere God.
En die jacht is een hele heftige. Omringd door ‘wildlife’ en prachtige natuur zouden ze toch beter moeten weten. Eén van de wetten van de Afrikaanse steppes is immers: er wordt pas gejaagd als er honger is. De leeuw gaat pas achter een gazelle aan als hij zijn maag moet vullen om te blijven bestaan. Jagen om te overleven dus. Er was in de Centrale Republiek Afrika geen honger die gestild kon worden door het afslachten van landgenoten. Er was geen sprake van rechtstreekse bedreiging voor de soortgenoten. Er was geen aanwijsbare of begrijpelijke reden voor de jacht.

Wereld draait door

En toch gebeurde het. Heel de wereld zag dat mannen, vrouwen en kinderen werden opgejaagd en omgebracht. ‘Etnische zuivering’ en ‘genocide’ zijn dan de termen die, ook in het verleden, dit onmenselijke fenomeen verwoorden. En wat deed de wereld? De wereld bekeek de jacht, maakte eens een foto en vond daar dan iets van. De hele wereld dacht misschien nog even terug aan de tweede wereldoorlog, Joegoslavie of Rwanda waar het verleden onuitwisbare sporen maakte in de zielen van velen. Maar de wereld zette ook daarna de dagelijkse routine weer in en draaide ‘gewoon’ weer door.

Twee goden één kerk

Jij niet. Jij opende jouw kerk, jouw veilige thuishaven werd de veilige thuishaven voor alle gazelles die op de vlucht zijn geslagen. Er huizen nu twee Goden in jouw kerk. Er wordt gebeden tot God en tot Allah en beiden lijken de gebeden te verhoren. Want de extremisten laten jouw kerk links liggen. Er wordt niet gejaagd binnen jouw muren en een ieder kan zijn wie hij is.

Wijze les

En jouw God? Die is er volgens jou nog steeds, hij laat jouw land niet vallen. Deze jacht is bedoeld om van te leren. De bevolking van de Centraal Afrikaanse Republiek zal zijn verantwoordelijkheid voor het land moeten nemen en moeten zorgen dat mensen kunnen samen leven. In elke omstandigheid, met elk geloof. Ik vind jou daarom een ware engel want geloof of niet, de mensen zullen zelf hun wereld mooier moeten maken. En daar geloof ik heilig in.

Respectvolle groet,

Phileine

(http://nos.nl/video/616218-god-laat-de-centraalafrikaanse-republiek-niet-in-de-steek.html)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Want engelen bestaan niet…of?
Sluiten