florine duif
florine duif Kids 30 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Wasbare luiers vies? Er kleven juist heel wat voordelen aan!

We zien steeds meer alternatieven voor de ‘gewone’ plastic wegwerpluier. Zo heb je ze van bamboe en gerecyclede flessen. Maar je hebt natuurlijk ook de eeuwenoude wasbare luier. Gedoe? Nee hoor, dat valt reuze mee. De voordelen en feiten op een rij.

Ze zijn beter voor het milieu

Wist je dat wegwerpluiers zorgen voor één ton afval per kind? Wasbare luiers zorgen daarentegen bijna niet voor afval. Daardoor is de uitstoot bij het wassen en produceren 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 dan bij gewone wegwerpluiers.

En dan nog iets: bij het gebruik van wegwerpluiers wordt er per kind zes bomen gekapt en wordt er 67 liter ruwe olie verwerkt tot plastic. Ai, niet best als je er zo over nadenkt. Per kind geef je gemiddeld EUR 1.270 uit aan wegwerpluiers totdat het zindelijk is. Alles over de kosten van de wasbare luier lees je hier.

En voor de portemonnee

Je weet zelf wat voor opluchting het is als je kind eindelijk zindelijk is. Ook voor de portemonnee. Wasbare luiers zijn op lange termijn goedkoper dan de wegwerpvarianten, zelfs als je de waskosten meerekent. Nu moeten we er wel bij zeggen dat de aanschaf ervan een aardige investering is. Maar goed, als dat aan het einde van de streep meer oplevert, is ‘t het overwegen waard!

LEES OOK: Vaders die aan luiers ruiken: de #smelfie is geboren.

Je kunt wasbare luiers voor meerdere kinderen gebruiken

Net zoals je dat met kleding kunt doen kun je wasbare luiers ook doorgeven. Nu snap ik dat het idee vies is, maar als je ze goed wast, dan is het eigenlijk helemaal niet meer zo smerig.

Lachend een poepluier verschonen

De poep komt NIET in de wasmachine

Iets wat veel mensen denken en als reden gebruiken om niet aan wasbare luiers te doen. Maar dit idee klopt niet. De poep gooi je namelijk met het papieren inlegvel weg. En kies je voor een fleece variant dan gooi je de poep direct in de wc. Moet het geen spuitpoep zijn natuurlijk…

Over spuitpoep gesproken…

De dubbele laag in wasbare luiers houdt gelukkig een hoop tegen. Een vriendin van mij gebruikt wasbare luiers en zij heeft nog nooit gehad dat haar zoontje tot z’n nek in de poep lag. Wat bij gewone luiers wel regelmatig gebeurd.

Wasbare luiers absorberen over het algemeen minder goed dan wegwerpluiers

Klopt, maar dat is juist goed. Op deze manier wordt een kind namelijk eerder zindelijk. Een kleintje vindt het namelijk niet fijn om met natte billen rond te lopen.

Babyhuid

Kinderen die wasbare luiers dragen hebben minder snel last van luieruitslag. Dit heeft te maken met dat wegwerpluiers voor zo’n 25% uit plastic bestaan en werken met superabsobers. Dit zijn korrels die veranderen in gel wanneer er vocht bij komt en die zo absorberend kunnen zijn dat ze vaak ook de huid van je kind uitdrogen.

Daar komt nog bij dat de chemische stoffen in wegwerpluiers kunnen zorgen voor irritatie. Omdat de wasbare luier juist minder vocht onttrekt, blijft de vochtbalans van de huid in stand.

Ze zien er fantastisch uit

Je hebt wasbare luiers in allemaal leuke kleuren en prints. Is weer eens iets anders dan wit met een dierenplaatje.

Zitten er dan geen nadelen aan?

Tja, ieder voordeel heb z’n nadeel natuurlijk. Zo drogen de wasbare luiers niet zo snel en mag je ze niet te vaak in de droger doen. En voor de aanschaf moet je rekenen op zo’n EUR 500 totaal. En ga je op vakantie of zelfs een paar dagen weg dan zijn de wegwerpluiers toch echt veel handiger. Misschien een combinatie proberen dus?

Wij zijn erg benieuwd naar het verhaal van de mensen die wasbare luiers gebruiken. Heb jij ze in huis? Vertel het ons!

Wil je nog meer geïnformeerd worden of heb je nog steeds vooroordelen? Kijk dan eens hier, zij kunnen je helpen.

Buiten de luiers, hebben we natuurlijk ook nog de luierdoekjes. Uit dit artikel blijkt dat deze ook niet echt geheel zuiver zijn voor je kids.

Bron foto: via

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nappy'sLaura en James

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wasbare luiers vies? Er kleven juist heel wat voordelen aan!
Sluiten