Redactie
Redactie Kids 11 jun 2014

Wassende vaders krijgen ambitieuzere dochters

De tijd dat mannen werkten en thuisblijfmoeders in overvloed waren is niet meer. Vrouwen krijgen het aardig voor het zeggen in de wereld van de werkenden en de nieuwe generatie kijkt er dan ook niet raar van op als vaders huishoudelijke taken op zich nemen. Sterker nog, onderzoek toont aan dat vaders die wassen, strijken én boodschappen doen, ambitieuzere dochters de wereld in sturen.

Zelf heb ik een man die houdt van strijken. Ik kook, hij ruimt af. Ik maak lijstjes, hij doet de boodschappen. En we hebben een dochter. Die er volgens een onderzoek van de Universiteit van British Columbia ambitieuze plannen op na zou kunnen houden. Even een quote:

‘Vaders die de was doen, hebben invloed op de volgende generatie vrouwelijke leiders.’

Moeders vs. vaders

Wat moeders ook doen in en rondom het huishouden, zodra hun dochters zien dat hun vaders taken op zich gaan nemen en hun werk- vs. privéleven meer in balans brengen, is het voor de vrouw in kwestie te laat om weerstand te bieden; dochters beginnen de wereld door andere ogen te zien. Vanaf nu.

Traditionele rolverdeling

De Assocation for Psysiological Science liet zien dat als er een traditionele rolverdeling in het huishouden te vinden was (= zo min mogelijk huishoudelijke taken voor de man), de dochters van deze huishoudens neigden naar meer traditionele beroepen, zoals bijvoorbeeld verpleegkundige of lerares. Het gedrag van de ouders en de stereotypen die zij voor ogen hadden, beïnvloedden hun kroost.

Dochters vs. zonen

Wie een dochter heeft, een nichtje of jonger zusje, herkent dit wel: vanaf jongs af aan zit het zorgen er al in. Alle knuffels moeten een hapje en de babypop moet een nieuwe luier. Dit in combinatie met het feit dat meisjes -meer dan jongens- meer waarde hechten aan stereotypes binnenshuis, zorgen ervoor dat pa’s bijdragen meer invloed hebben op dochters. Het lijkt erop dat moeders weinig invloed hebben in dit verhaal. Ongeacht of zij nou werkt, hij vaker thuis is of andersom; dochters kijken naar hun vaders. Schattig.

Toekomstige schoonzoon

Voor een vader is het belangrijk dat zijn dochter de goede man uitkiest. O-wee als ze met een lapzwans thuiskomt. Hij ziet zijn toekomstige schoonzoon in hem, zij ziet ergens haar toekomstige man in haar vader. Ach, eigenlijk maakt het ook niet uit, als-ie maar goed voor d’r is en het liefst één die weet hoe een wasmachine werkt.

Tot slot

De schrijver van het onderzoek, Alyssa Croft, heeft een wel hele interessante conclusie. Door de rolverdeling in huis te balanceren, worden dochters geïnspireerd om een carrière te kiezen waar ze vroeger waarschijnlijk van zouden zijn uitgesloten. Yes. Let women rule! Zie hier haar conclusie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wassende vaders krijgen ambitieuzere dochters
Sluiten