Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Verhalen 21 mrt 2017

Wat deze 40+ moeder aan alle jonge moeders wil meegeven

Famme’s Muriel is 43 en heeft geen jonge kinderen meer. Het echt kleine is er vanaf. En dat besef brengt een hoop inzichten met zich mee. Over meer te genieten en te vertrouwen op je moederinstinct, maar ook te investeren in je partner. Los van de oudere vrouw op straat die roept ‘geniet ervan nu ze nog klein zijn’ wil ze iets aan alle jonge moeders meegeven.

Lieve jonge moeders met een baby op je arm en peuter aan je been,

Ja, ik kijk naar je als we elkaar tegenkomen op straat, in de supermarkt of bij het tentje waar ze lekkere koffie hebben en muffins. Ik hoop niet dat je er ongemakkelijk van wordt als ik misschien iets te lang staar. Je doet me namelijk denken aan mezelf vijf jaar geleden en ik voel een mengeling van medeleven en compassie, maar vooral ook van positieve jaloezie. ‘Jaloers?’ zul je denken, terwijl je je baby een speentje geeft en snel de luiercheck doet. Ja, jaloers op je koude koffie die al even op je staat te wachten, omdat jij als een havik je ondernemende dreumes in de gaten houdt. Jaloers op je wallen die verraden dat je een niet al te beste nacht hebt gehad.

Als ik niet al dik over de veertig was, zou ik serieus overwegen voor een vierde te gaan

Terwijl ik een slok van mijn hete latte neem, werp ik een snelle blik op mijn eigen kroost dat nog wel in de gaten gehouden moet worden, ze zijn 5, 7 en bijna 9, maar vooral ook hun eigen ding doet binnen de gegeven kaders. En ik zal je vertellen, dat is heerlijk. Maar het is ook heel erg jammer. Want het allergrootste cliché der clichés heeft me hard getroffen. Ik zeg het toch: ‘Ze groeien zooooo (waren dat genoeg o’tjes om mijn ernst te benadrukken?) ontiegelijk, ontzettend hard. En ik mis het kleine. Het is heerlijk dat ik gewoon om 22.00 naar bed kan gaan en de volgende ochtend om 07.00 wakker word (9 hele uren, o yeah baby), maar ik mis het zo. Als ik niet al dik over de veertig was, zou ik het serieus overwegen om nog voor een vierde te gaan.

Worden wij een van de eerste generaties hard werkende vrouwen die spijt hebben van die verloren jaren met de kinderen

Elke fase van je kinderen is leuk en ze kunnen niet altijd klein blijven, maar toch geloof ik dat ik er in een bepaalde periode nog meer van had kunnen genieten. Door ze minder uren naar de crèche te laten gaan en een dag meer thuis met ze te blijven. Wist je dat in de top 5 van spijt van mensen op hun sterfbed, ze aangeven dat ze minder hadden willen werken en meer van hun kinderen hadden willen genieten en meekrijgen? Worden wij een van de eerste generaties hard werkende vrouwen die spijt hebben van die verloren jaren met de kinderen?

LEES OOK: Wat veertigers aan dertigers willen meegeven.

Als ik vanavond mijn jongens richting bed stuur en zij zelfstandig hun pyjama aantrekken, tandenpoetsen en in bed gaan liggen, denk ik aan jullie en ren naar boven achter ze aan. Verdorie, nu willen ze nog knuffelen en door mij voorgelezen worden. Ik denk terug aan al die keren dat ik tot negen uur ‘s avonds bezig was om die kleine lijfjes tot rust te krijgen. Het kleine is er steeds meer vanaf en ik denk aan jullie, terwijl er in je oksel een dreumes met knuffel en duim in de mond vraagt om ‘noggen dikkiedik’. En ik weet dat je in slaap dommelt naast je kleintje dat mama wil om te kunnen slapen. En als je dan wakker schrikt, stommel je naar beneden om de was te doen, de ontplofte keuken op te ruimen en dan denk je misschien wel aan mij. Die moeder van veertig plus met haar opgroeiende jongens. Wat zou het lekker zijn als je daar ook bent. En het is waar. In je veertiger jaren krijg je jezelf weer terug, je gaat je man weer zien en de moeheid in bed maakt weer plaats voor frisse zin.

Geniet van je heerlijk ruikende baby en van je te schattige dreumes die met z’n luierkontje achter je aan waggelt

Ik zal je wat verklappen. Voor je het weet ben je die veertiger met tijd en energie, maar tot die tijd geniet alsjeblieft met de volste teugen die je kunt nemen van je heerlijk ruikende baby, van je te schattige dreumes die met z’n luierkontje achter je aan waggelt en geniet van je peuter, ook als ‘ie even terror is. Schrijf die knotsgekke zinnetjes op, maak foto’s en filmpjes tot je telefoongeheugen vol zit en kijk nog eens naar mij en al die andere veertiger moeders. Dan zul je zien hoe vertederd en ontroerd wij kijken naar het leven dat jij leidt.

Liefs, een veertiger moeder.

LEES OOK: De 11 levenslessen die krachtige vrouwen een hun dochter doorgeven.

Reageer op artikel:
Wat deze 40+ moeder aan alle jonge moeders wil meegeven
Sluiten