Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 27 december 2016

Wat George Michael voor onze generatie ‘meisjes’ betekent

Iedereen spreekt erover. 2016 was een rotjaar wat betreft afscheid nemen van grote muziekhelden uit de jaren ’80 en ’90. Bowie, Prince en nu George Michael. Toch maakt het overlijden van George Michael de meeste indruk op dit meisje, dat 10 jaar oud was toen de ene na de andere hit van Wham verscheen. Een persoonlijke terugblik naar de jaren tachtig, Wham en George.

Ik ben van bouwjaar 1974 en dat betekent dat in de begin jaren tachtig mijn interesse in popmuziek steeds groter werd. De cassettebandjes met muziek draaide ik grijs en boven mijn bed hing een poster. Het was exact deze.

En je moest natuurlijk kleur bekennen. Was je op George of was je op Andy? Geen twijfel voor mij.
Tegelijkertijd ontstonden de bij ‘die periode’ behorende gevoelens voor jongens. De ontwaking van mijn vrouwelijkheid. Van klein meisje met staartjes en een beugel groeide ik uit tot een jonge dame met make-up, lange losvallende haren die tot over mijn kont reikte. En George was erbij.

Mijn allereerste stiekeme kusje in het lokale zwembad was meer spelen dan iets dat met liefde te maken heeft. Maar spannend was het wel. Wake me up before you go go was erbij toen ik de beste vriend van mijn broer, Frans, een onderwaterkusje gaf.

Bij Last Christmas, uit ’84 weet ik nog als de dag van gister wat die knoeperd van een hit met mij deed. Ik was twaalf en elk jaar bracht ik de kerstvakantie in Zwitserland door waar mijn klasgenootje Michel ook was. Brugpiepers waren we en omdat mijn beste vriendin Angela en ik teveel kletste en Joeri en Michel ook, moesten we verplicht ruilen en naast elkaar zitten. De leukste jongens van de klas! We skieden die winters af en toe samen en heel heel stiekem had ik wel wat gevoelens voor hem, maar dat durfde ik niet te uiten. Te bang dat onze vriendschap erdoor verpest zou worden. Het bleef bij mijmeren hoe ik ook in de sneeuw een sneeuwballengevecht zou houden en Michel en ik bij een haardvuur elkaar diep in de ogen zouden aankijken en… Last Christmas was erbij.

Toen George met Aretha Franklin de monsterhit I knew You Where Waiting For Me scoorde was ik voor het eerst op zomervakantie zonder mijn ouders. Met beste vriendin Angela en mijn broer ontdekten wij het feesten, uitgaan, surfen en zoenen in Estartit in Spanje. Mijn allereerste zoen ooit (ik was 14) duurde welgeteld 20 uur. Het startte in de bus van Utrecht en eindigde in Spanje. De prille relatie duurde een week, want deze jongeman genaamd Robin kon natuurlijk niet twee weken lang dezelfde vriendin hebben. Ik wachtte toch nog even op hem en we hebben het in Nederland nog een paar weken geprobeerd, maar we waren niet voorbestemd. George en Aretha waren erbij.

Je zou kunnen zeggen dat daarna het hek van de dam was, maar mijn verliefdheden bleven pril, onschuldig. Totdat Wham echt George werd en zijn hits sexier en spannender. Oh, wat droomde ik ervan om net als de topmodellen van toen (Linda, Christy, Naomi…) over de catwalk te lopen en te shinen in de hit van George. Voor de spiegel oefende ik de blik, het loopje, alles. Sweet sixteen en de wereld lag open op alle gebied. Freedom 90 was erbij.

Het mooie aan muziek is dat het je plots kan terugbrengen naar emoties en herinneringen van vroeger. Waarvan je dacht dat je ze niet meer had. Muziek is helend, troostend en helpt je de mooiste herinneringen terug te halen. Dank je wel George voor je muziek en voor de persoon die je was. R.I.P.

Ben ik de enige die haar jeugd kan terughalen via de hits van George? En welk nummer heeft jouw leven gekleurd? Laat het weten.

Reageer op artikel:
Wat George Michael voor onze generatie ‘meisjes’ betekent
Sluiten