Maaike Helmer
Maaike Helmer Work & Life 20 okt 2015

Wat hebben IKEA en vluchtelingen met elkaar te maken?

Je bent een internationaal bekend bedrijf dat zich specialiseert in huis en interieur en je ziet, net als de rest van de wereld, dat vluchtelingen onder onmenselijke omstandigheden leven. Wat doe je dan? IKEA bedacht iets bijzonders.

Veel vluchtelingen in Irak leven in tenten. Die gaan niet meer dan een paar maanden mee. Veel te kort. Daarom besloot IKEA mee te denken; het bedrijf ontwierp een onderkomen dat gemiddeld in elk geval drie jaar meegaat. De onderkomens zijn geproduceerd door Better Shelter, een initiatief van de IKEA Foundation. Afgelopen zomer zijn ze door opvangkampen in het hele land geplaatst.

Vanaf het begin van het ontwerpproces zijn vluchtelingen betrokken bij het project, waardoor families nu veiliger en comfortabeler kunnen verblijven. De onderkomens hebben zonnepanelen, klamboes, verlichting, ventilatie en een slot. Dat laatste lijkt logisch, maar is erg belangrijk; in de vluchtelingenkampen is namelijk vaak nauwelijks privacy.

De woningen zijn hoog, terwijl de tenten vaak te klein zijn om in te kunnen staan. Prototypes werden eerder dit jaar getest door veertig families in Irak en Ethiopië. Al eerder liet IKEA zien dat het het hart op de goede plaats heeft: er werd met IKEA samengewerkt om vluchtelingen in Ethiopië, Soedan, Bangladesh, Tsjaad en Jordanië van lampen op zonne-energie te voorzien. Kijk, dan heb je het als bedrijf begrepen.

What’s up met die oranje borden, mensen? Maaike onderzocht wat de mensen van Refugees Welcome Amsterdam doen…>

Mooi initiatief van IKEA? Meer ideeën voor (andere bedrijven)? Praat mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat hebben IKEA en vluchtelingen met elkaar te maken?
Sluiten