Redactie
Redactie Kids november 17, 2015

Wát?! HEMA neemt afscheid van Jip en Janneke

‘Jip liep in de tuin en hij verveelde zich zo. Maar wat zag hij daar? Een klein gaatje in de heg.’ We spreken 1953, het is de eerste zin van het eerste Jip en Janneke-verhaaltje dat Annie M.G. Schmidt neerpent – geïllustreerd door tekenaar Fiep Westendorp. Het begin van een tijdperk. Is er een Famme-lezeres die níet met Jip en Janneke is opgegroeid?

En ook al stammen de twee olijke kleuters dus uit de jaren ’50, ’60 en ‘70, het feit dat ze nog altijd ‘leven’ heeft meerdere oorzaken. Allereerst doordat het gewoon hele leuke verhaaltjes zijn (simpel, alledaags, lief, misschien iets te traditioneel qua rolverdeling maar vooral niet zo moralistisch als andere kinderverhalen uit die tijd), maar zeker door de uitgebreide Jip en Janneke kleding- en accessoirelijn van de HEMA. Wie heeft z’n kind (j/m) de eerste jaren niet in een Jip en Janneke-romper gehuld?

Koop er vooral nog snel een paar in, want Jip en Janneke worden langzaam maar zeker de achterdeur van de HEMA uitgebonjourd. De nieuwe topman Tjeerd Jegen vertelt in een interview met het AD Jip dat ‘Jip en Janneke niet langer heilig zijn voor de HEMA’. Volgens hem neemt de populariteit van Jip en Janneke af, een logisch gevolg van het feit dat jonge kinderen anno nu andere boek- en filmhelden hebben. Hij noemt onder andere Maja de Bij en de Minions als populaire trekkers.

Het feit dat de HEMA al een paar jaar te maken heeft met miljoenenverliezen, dwingt hen dit soort keuzes te maken. Vaarwel liefste rompertjes, vaarwel Takkie-knuffelbeest, vaarwel Jip-en-Jannekevoorleesboekjes.

UPDATE 13.30 uur:
‘Wat horen wij vandaag ineens voor trammelant? Jip en Janneke bij HEMA aan de kant? Maak je maar geen zorgen, niets is minder waar. Jip, Janneke en HEMA zijn nog altijd heel dol op elkaar.’ Het is duidelijk dat nieuwe topman Tjeerd Jegen zich niet bepaald geliefd gemaakt heeft met de uitspraak dat ‘Jip en Janneke niet meer heilig zijn’ voor de HEMA, implicerend dat meer populaire iconen als Maja de Bij en de Minions hun plaats zouden innemen. Het concern plaatste bovenstaande gedichtje op haar Facebookpagina. Of dit betekent of de HEMA (en haar winst-verliesrekening) weer onverminderd ‘dol’ is op Jip en Janneke en ze dus niet uit de schappen zullen verdwijnen… we zullen het zien.

Snap jij dit besluit? Reageer op onze Facebook!

Lees ook: 5 levenslessen die we van Annie M.G. Schmidt kunnen leren >

Reageer op artikel:
Wát?! HEMA neemt afscheid van Jip en Janneke
Sluiten