Redactie
Redactie Kids 2 apr 2016

Wat hond, paard en dolfijn kunnen betekenen voor kinderen met autisme

Voor kinderen met een Autisme-Spectrum stoornis is een geschikte therapie vinden soms best een klus. Dieren kunnen echter een grote rol spelen bij de ontwikkeling of de behandeling van deze kinderen. En zeg nou zelf, wie wil er nou geen aaibare co-therapeut?

Kinderen met een Autisme-Spectrum stoornis reageren heel anders op dieren dan op mensen en bouwen eerder een bijzondere band op met een hond of paard. Dieren voelen kinderen haarfijn aan en zijn daarom zo ontzettend geschikt voor therapie. Ook wel Animal Assisted Therapy (AAT) genoemd.

Animal Assisted Therapy
AAT wordt gegeven door een professional die in de gezondheidszorg of maatschappelijke dienstverlening zit. Het gaat niet alleen om therapie, maar ook om andere vormen van begeleiding. De therapie is speciaal voor kinderen met autisme, het syndroom van Asperger en PDD NOS. Verschillende dieren worden daarvoor ingezet. Een overzicht van een aantal dierondersteunende therapieën.

Equitherapie

Ook wel therapeutisch paardrijden. Paarden kunnen goed aanvoelen wat er in kinderen omgaat en zo helpen om dichter bij zichzelf te komen. Op deze manier hebben paarden een opvoedend effect op de kinderen. Het gaat om het paardrijden, het contact en het bewegen met het paard als therapie. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op psychisch vlak. Specifiek om sociale leer- en bewegingsmogelijkheden.

Het schommelen van de heupen door het paard produceert het feel good hormoon oxytocine en vermindert het stress hormoon cortisol. De therapeut zit achter het kind op het paard om ervoor te zorgen dat er geen afleiding is. Een voorzichtige stap, draf en galop en de prikkeling van het evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat de hersenen actief zijn en het kind informatie kan ontvangen en opslaan. Giesje Zwennes, equipe Assisted coaching Het Beste Paard van Stal : ‘Paarden zijn een heel krachtig middel, want ze spiegelen ons onderbewustzijn. Op die manier kunnen kinderen makkelijk leren. Ervaringsgericht leren zij hoe ze moeten omgaan met het paard en met andere mensen.’

Kynotherapie

Ook wel therapie met behulp van getrainde, betrouwbare honden. Honden zijn een uitnodiging om tot bewegen te komen, ze activeren en nodigen uit tot spelen. Omdat honden direct en duidelijk reageren zijn ze een spiegel voor het gedrag van de kinderen. Juiste de interactie tussen het kind en de hond geven het kind inzicht in zijn eigen functioneren, terwijl de therapeut het proces (aan)stuurt en bewaakt.

Dolfijntherapie

Een aangepaste vorm van gedragstherapie, waarbij de dolfijn zowel de coach als beloning is. Dolfijnen zijn bijzonder vriendelijke en intelligente dieren en zijn daarom zo geschikt voor het begeleiden van de kinderen. Bovendien dienen de dolfijnen als stimulans voor het volbrengen van de opdrachten en zijn ze onderling sterk gericht op contact, interactie en communicatie. Onder begeleiding van een professionele therapeut, dolfijnentrainer en observant verbeteren kinderen spelenderwijs hun communicatieve vaardigheden. Vanuit hier kunnen ze zich emotioneel, cognitief, sociaal en fysiek verder ontwikkelen.

De schoonouders van Kirsten (redacteur bij Famme) zijn meerdere malen naar Curaçao afgereisd omdat hun jongste zoon Jeroen (21), die klassiek autisme heeft, daar dolfijntherapie kon volgen. Inez, moeder van Jeroen: ‘Jeroen houdt van water en van dieren: Dé perfecte combi! Je zoekt als ouders naar een alternatieve manier om je kind een stapje verder te helpen in zijn ontwikkeling. Op deze manier heb je er nog enigszins grip op. Ieder kind krijgt voor de twee weekse therapie op Curaçao een vaste dolfijn en een therapeut aangewezen. Bij Jeroen ging het vooral om het praten in zinnen, concentratie verlengen, beurt nemen en wachten op beurt, ontspanning, zelfstandigheid en zelfvertrouwen.’


Jeroen en zijn familie in 2007 in Curaçao

Het zwemmen met de dolfijn wordt afgewisseld met opdrachten op het dock (het droge), die hij met de therapeut uitvoert. Hierdoor wordt onder andere aangeleerd om bijvoorbeeld keuzes te maken en onafhankelijk bepaalde activiteiten te doen. De therapie stelt de ouders niet alleen in staat hun kind beter te begeleiden, ze krijgen ook advies over hoe ze het in de toekomst kunnen aanpakken.

Bekijk ook dit filmpje over autisme en prikkels!>

P.s. 2 april gaat de Autismeweek van start! Voor meer informatie kijk op de website van de Autismeweek>

Reageer op artikel:
Wat hond, paard en dolfijn kunnen betekenen voor kinderen met autisme
Sluiten