Redactie
Redactie Persoonlijk 2 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Kristen: ‘Wat ik wil zeggen tegen de moeder van mijn stiefdochter’

Exen zijn altijd een beetje ingewikkeld. Vooral als de ex van je partner ook de moeder van zijn kind is. Kristen Smith zit zelf in de positie en schrijft in een brief aan de moeder van haar stiefdochter hoeveel spijt ze heeft van hoe ze in eerste instantie omging met die rol.

Melktandje

‘Jij en ik hebben zoveel gemeen, maar toch schrijft de maatschappij ons voor dat we een hekel aan elkaar moeten hebben. Ik denk eerlijk gezegd dat dit in het begin ook zeker voor ons het geval was.

Mijn man is jouw ex-man. Ik ga op vakantie met de familie die eerst jouw schoonfamilie was. Ongetwijfeld ben je bang dat je dochter eerste keren bij ons thuis meemaakt in plaats van bij jou.

Ik was erbij toen ze haar eerste melktandje verloor. Jij was er niet. Het zat trouwens in een stuk pizza. En ze slikte het door.

Pijnlijk

Dat kleine mijlpaaltje vernemen via een berichteje moet enorm moeilijk verkroppen te zijn geweest. Geen enkele biologische ouder wil zich buitengesloten voelen.

Ik snap dat, maar ik snap het ook niet. Als moeder krimp ik al in elkaar bij de gedachte dat ik mijn meisje naar een andere vrouw moet sturen.

Een ander moederlijk figuur. Omdat ik dat nog nooit heb meegemaakt, kan ik nooit helemaal snappen hoe dat moet zijn. Ik kan me niet voorstellen hoe pijnlijk dat is.

Dit brengt me tot het volgende punt: het spijt me echt.

Het spijt me dat ik mijn rol in eerste instantie niet begreep. Het spijt me dat ik zo geïntimideerd was door jou omdat hij 12 jaar lang je man is geweest.

Toen hij net mijn vriendje was, was ik meteen kwaad als er communicatie tussen jullie plaatsvond die niét over jullie dochter ging.

‘Mijn kinderen vertellen dat hun moeder zou sterven, was het zwaarste wat ik ooit heb gedaan’

Vrienden worden

Terugkijkend heb ik de kans om vrienden te worden niet gepakt. Maar achteraf is het makkelijk praten. Daarom vind ik het nu zo grappig om deze twee versies van ons te zien: twee moeders die verhalen uitwisselen over hun 3-jarige kind, terwijl ze tegelijkertijd co-ouderschap hebben over een 10-jarige.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat het voor dat meisje makkelijker was geweest als we elkaar niet hadden gemogen. Toen waren we makkelijk tegen elkaar uit te spelen. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Onlangs hebben we koekjes gebakken voor jouw verloofde en liet ik de meiden een tekening voor hem maken om hem te bedanken voor zijn inzet.

Ik denk aan jouw zoon, de stiefbroer van mijn stiefdochter, wanneer we een familieuitje hebben en neem een cadeautje voor hem mee. Nu zijn we vrienden. Een soort van, toch?

Moeder: “Niet ik, maar iemand anders kondigde mijn zwangerschap op Facebook aan”

Jaloers

Toch is er nog steeds een aanhoudend gevoel van onrust tussen jou en mij. De twee belangrijkste vrouwen in het leven van de 10-jarige, waar ik de volledige verantwoordelijkheid voor neem.

Jij hebt het geprobeerd, en ik weigerde. Dat heeft jouw perspectief op mij veranderd, en dat begrijp ik. Je moet gedacht hebben: wie is die vrouw die mij vertelt wanneer ik wel of niet met mijn ex kan praten?

Als jullie persoonlijke verhalen deelden, herinneringen ophaalden die niks te maken hebben met jullie kind werd ik jaloers.

Ik had jullie geschiedenis moeten respecteren en moeten inzien dat die verhalen goed kunnen zijn voor jullie dochter om te horen.

Uiteindelijk heeft hij toch ook drie jaar met jullie twee doorgebracht. Daar baal ik van. Naar haar toe had ik veel begripvoller en empathischer moeten zijn. Maar dat was ik niet. Ik was 28, egoïstisch en bang.

Tweede kans

Ik wil dat je weet hoeveel spijt ik daarvan heb. We hebben veel vooruitgang geboekt en ik ben dankbaar dat je me een tweede kans gegeven hebt. We kunnen het nooit over alles eens zijn. We hebben altijd ons eigen idee over wat goed en fout is.

Maar aan het einde van de dag delen we gezag over een kind voor wie we alleen het beste willen. Hoe we daar willen komen is verschillend, maar feit is dat we er uiteindelijk wel komen.

Over acht jaar zijn we er allemaal bij als ze haar diploma ophaalt. Ze gaat het avontuur aan dat studeren is, misschien wel op wereldreis.

En dan, misschien op een dag, wordt zij ook iemands moeder of stiefmoeder. En jij en ik? Wij hebben haar klaargestoomd voor die dag.’

Herkenbaar? Lees dan dit stappenplan: Zo houd je je staande in het begin als stiefmoeder

Persoonlijk: deze vrouwen vertellen over hoe het echt is om geen kinderen te hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme