Redactie
Redactie Kids mei 18, 2016

Wat is er gebeurd met ‘alsjeblieft’?

Hij heet Jonas Harrysson, is een Zweedse leraar op een basisschool en heeft het compleet gehad met ongemanierde kinderen. De schuldigen? Hun vertroetelende ouders die ze die manieren niet meer bijbrengen.

Vorig jaar augustus plaatste hij een post op zijn eigen Facebookpagina waarin hij zijn beklag deed. De strekking: Jonas werkt al bijna 16 jaar met kinderen en volgens hem worden het er geen leukere wezens op; ze worden alleen maar erger. Volgens hem kunnen kinderen er vandaag de dag niet meer tegen als ze zich vervelen, omdat er continu iets voor ze geregeld wordt.

‘Stop met het constante vertroetelen en vermaken van je kinderen; het is prima als ze zich een keer vervelen,’ schreeuwt Jonas. Ook kunnen kinderen tegenwoordig niet meer delen met andere kinderen, niet per se aardig zijn tegen andere kinderen, en is het woord ‘alsjeblieft’ volgens hem nagenoeg uit hun vocabulaire verdwenen.

16.600 shares

Interessant genoeg duurde het een tijdje voordat zijn betoog de wereld bereikte. Deze week werd de post massaal opgepikt en meer dan 16.600 keer geshared, waaruit je kunt opmaken dat veel mensen zijn standpunt delen.

Maar Jonas was tegelijkertijd ook een makkelijk doelwit voor kritiek en tegengeluiden, want de leraar heeft zelf geen kinderen. Hij laat zelf weten deze in de toekomst graag ooit wel te willen hebben, waarmee veel mensen hem vervolgens tamelijk cynisch ‘heel veel succes’ wensen.

De crux

De moraal van het verhaal: ouders vandaag de dag zijn geneigd hun kinderen inderdaad behoorlijk te vertroetelen en te entertainen; het lijkt me niet waarschijnlijk dat er ouders zijn die zeggen dat dat níet hun intentie is. Uiteindelijk is dat namelijk vaak één van de redenen waarom we ouders zijn geworden, nietwaar? Maar dat goede manieren en beleefdheidsvormen aanleren minstens zo belangrijk zijn, mag op z’n tijd ook best gezegd worden. Alsjeblieft.

Wat vinden jullie; eens of oneens? Praat mee op Facebook!

Deze 8 kinderen kun je soms wel achter het behang plakken>

Reageer op artikel:
Wat is er gebeurd met ‘alsjeblieft’?
Sluiten