Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Algemeen 21 mei 2019

Wat is het verschil tussen UVA en UVB (en waarom zou je je tegen beiden moeten beschermen)?

De zon schijnt steeds vaker. Dat betekent niet alleen dat we vaker het terras op kunnen de zon in, maar ook goede zonbescherming. Dat zonnebrand kan voorkomen dat je een rode huid krijgt door de zon, weten we gelukkig allemaal wel. Dat er verschillende factors zonbescherming in de schappen liggen is je vast ook niet onbekend.

Om je goed te beschermen tegen de zon komt nog heel wat kijken. Wat zeggen die verschillende factors bijvoorbeeld? En wat is het verschil tussen UVA en UVB? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer smeer je je in?

Als de zon schijnt weten de meeste mensen gelukkig wel dat ze zich in moeten smeren, verbranden is immers geen pretje. Maar de zomers in Nederland kennen helaas ook dagen die iets minder zonnig zijn. En wat veel mensen niet weten, is dat het op een bewolkte dag minstens net zo belangrijk is om je in te smeren. Ook op de minder zonnige dagen is er namelijk veel UV-straling in de lucht. En die UV-straling heeft invloed op je huid. Wil je het helemaal goed doen? Dan is het verstandig om zonbescherming in de zomermaanden onderdeel te maken van je dagelijkse routine en je in de maanden april tot september in te smeren. Zeker wanneer de UV index boven de 3 is.

UVA en UVB: dit is het verschil

Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA, dat licht zorgt ervoor dat je verkleurt als je in de zon hebt gezeten. UVA dringt diep in je huid door, maar zorgt er niet voor dat je verbrandt. Tóch kan ook UVA ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, verrimpelt en schade aanricht. Naast UVA bestaat zonlicht ook voor een deel uit UVB. Wanneer je huid teveel UVB straling krijgt, kan deze verbranden. Je moet je dus zowel tegen UVA als UVB beschermen.

De juiste bescherming

Des te belangrijker dus om te zorgen dat je een zonnebrand kiest die goede bescherming biedt tegen UVA én UVB, zodat je tegen beide stralingen wordt beschermd. Je doet er goed aan om een zonnebrand te kiezen met een hoge factor, minstens 30 SPF – ook op de dagen dat het wat bewolkter is. Maar hoe zit het nu precies met die factor?

De factor geeft aan welk deel van de schadelijke UV-stralen wordt doorgedrongen en je huid bereiken. Factor 30 betekent dus dat slechts 1/30ste van de straling door de crème dringt (het biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen), maar factor 50 biedt bijvoorbeeld 98% bescherming, daar zit dus niet zo veel verschil in.  Het is vooral belangrijk dat je je regelmatig in blijft smeren. Als je niet genoeg smeert, kan een zonnebrandcrème met factor 50 het beschermvermogen van een factor 10 hebben, en dat wil je natuurlijk niet.

P20 zonnebrand is een goede optie, deze zonnebrand biedt namelijk zeer goede bescherming tegen zowel UVA als tegen UVB én is water-resistent. Zelfs als je vier keer zo’n 20 minuten in het water ligt te dobberen, behouden de producten hun bescherming*. Dat betekent minder vaak smeren, maar wel volop bescherming.

*Europa’s hoogste water-resistentie-ranking voor zonbeschermingsproducten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Ve Media.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen UVA en UVB (en waarom zou je je tegen beiden moeten beschermen)?
Sluiten