Sophie Nortier
Sophie Nortier Kids 26 mrt 2020

Nesteldrang; wat is dat nou eigenlijk?

Mocht je in je eerste twee trimesters nog niet hebben begrepen dat jouw zwangerschap een wonder der natuur is, dan kan je er in het derde trimester echt niet meer omheen. Alleen al omdat je last kunt krijgen van iets dat ook zwangere honden, poezen en zelfs hamsters ervaren. Nesteldrang, ofwel; de drang om een nestje te maken.

En nee, wij weten dat jij geen vogeltje bent, maar toch is de kans groot dat je er in je derde trimester mee te maken krijgt; het voorbereiden op de komst van jouw baby door het creëren van een veilig ‘nestje’.

Natuurlijk instinct

Nesteldrang komt vooral voor in de laatste weken van je zwangerschap en wordt veroorzaakt door een verhoging van de hoeveelheid adrenaline in je bloed. Ook emotionele factoren spelen een rol.

Nesteldrang als natuurlijk instinct kan voor zwangere vrouwen net zo krachtig aanwezig zijn als bij dieren het geval is, dus onderschat het zeker niet. Sterker nog, omarm het, want als nesteldrang ook bij jou toeslaat, maakt het je (voor eventjes) productiever dan ooit.

Gekke dingen

En dat komt mooi uit, want met de baby in aantocht, kun je de zeeën aan tijd die je nu nog hebt maar beter effectief besteden. Zolang je tussendoor voldoende rust neemt natuurlijk. En dat fijne boek nog even uitleest. Of die nieuwe Netflix serie bingewatcht. Geniet er nog maar van.

Dat gezegd hebbende… terug naar nesteldrang en de gekke dingen die daarbij komen kijken. Van dwangmatig strijken en opvouwen, tot bizarre boodschappenlijsten en schoonmaakwoede, hieronder zes keer een quote van een ervaringsdeskundige.

1. ‘Boodschappenlijstje week 38: 200 keukenrollen, 30 pakken folie, 500 stuks hygiënische doekjes en 88 flessen hypo-allergene wasverzachter’

Het zou theoretisch natuurlijk mogelijk zijn dat je als nieuwbakken mama een jaar de supermarkt niet meer inkomt. Maar vaak lukt dat na een weekje of drie, vier best wel weer. Mijn voorraadkast stond drie jaar na dato nog steeds vol met keukenpapier dat ‘albert.nl’ ook prima een week na mijn bevalling had kunnen afleveren. Maar ja, ik kon in ieder geval weer een puntje van mijn nesteldrang lijstje afvinken.

2. ‘Ik maakte lijstjes van de lijstjes’

Want lijstjes en nesteldrang zijn een gouden combi. Waarom alleen boodschappenlijstjes maken als je ook lijstjes kunt maken voor het maandmenu na de bevalling, de volgorde van het kraambezoek, de kleding voor de baby van maand één tot maand twaalf, de do’s en don’ts van manlief tijdens de bevalling en ga zo maar door. Dat is niet gek, maar ‘de natuur’.

Lees ook: 10 x tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

3. ‘Hoezo is één keer wassen genoeg’

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de wasmachine. Het zou het lijflied der nesteldrang kunnen zijn, want wassen, dat moet gewoon. Alle babykleertjes, liefst meerdere keren. De gordijnen en waarom ook eigenlijk niet die schone handdoeken onderin de kast, die je nooit gebruikt. Je weet immers nooit of de baby straks in de gordijnen gaat hangen of de kast als wieg gebruikt. Je weet het maar nooit.

4. ‘Als ik nu toch bezig ben’

Een veelgehoorde term in het derde trimester. Na wassen komt… strijken en inderdaad, als je nu toch bezig bent. Dan kun je na alle babykleertjes, babylakentjes, luierdoeken en het boxkleed, meteen ook even de handdoeken, theedoeken, de boxershorts van je man en al het reeds gestreken beddengoed in de kast wel doen. Zo ga je in ieder geval kreukloos de bevalling in. Denk je om je rug?

5. ‘De commode was met militaire precisie ingericht’

Een heel normaal verschijnsel bij nesteldrang, is het steeds opnieuw inrichten van de commode. Liefst met één hand, zodat je er alvast op bent voorbereid dat de baby die straks op die commode ligt, je andere hand in beslag zal nemen. Links de luiers of rechts de luiers, de rompers naast de sokjes of de sokjes naar de broekjes? En mocht je nog nooit babyshampoo of billencrème hebben afgestoft, dit is je kans.

6. ‘Hallo HEMA, daar ben ik weer’

Elke dag even naar de Hema voor het zoveelste rompertje. De commode opentrekken en je hardop afvragen of zes mutsjes niet te weinig is. Avond aan avond online shoppen op zoek naar het ultieme koopje voor jouw baby?

Volgens deskundigen valt het onder nesteldrang, dus voel je vooral niet schuldig. In mijn commode liggen een stuk of 15 mutsjes, waarvan ik de helft nooit heb gebruikt, maar ik was wel weer (even) van mijn nesteldrang af. Voetjes omhoog en nog snel even de nieuwste ‘Ryan Gosling’ film dan maar. Nu kan het nog.

Lees ook: Babykleding kopen? Let hier dan even op

Je baby groeit in het derde trimester van je zwangerschap uit van formaat courgette naar een watermeloen. Wat er precies met die kleine gebeurt, lees je in de handige zwangerschapskalender van Mama en Zo.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nesteldrang; wat is dat nou eigenlijk?
Sluiten