Elke maand weer die PMS-klachten… maar wat is dat nou precies?

Gezondheid Sophie Nortier 28 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

It’s that time of month again… Stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel en prikkelbaar tot en met. Allemaal signalen dat de volgende menstruatie eraan zit te komen. Maar wat is PMS precies en hoe kun je het beste met PMS klachten omgaan?

Het premenstrueel syndroom, ook wel PMS genoemd, is een verzameling aan ernstige psychische en lichamelijke klachten die samenhangt met de menstruatiecyclus. De precieze oorzaak is niet bekend, maar hormonen lijken een grote rol te spelen.

Het premenstrueel syndroom

Je kunt PMS herkennen aan de klachten die elke maand op gezette tijden in je cyclus terugkeren. Bij de een begint dit ongeveer een week voor de menstruatie, bij de ander duren de klachten praktisch de hele cyclus. Pas wanneer de menstruatie begint, nemen de klachten af, gevolgd door een klachtenvrije periode van minimaal één week.

Vrouwen met PMS kunnen hier dusdanig veel last van ervaren, dat het hun dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Wie krijgt er last van?

Ondanks dat ruim 40 procent van de vrouwen denkt PMS te hebben, komt het slechts bij 5 procent van de vrouwen voor. Je loopt de meeste kans vanaf een jaar of dertig, of na het krijgen van kinderen. Daarnaast is de kans dat je last krijgt van PMS groter wanneer het al voorkomt in je familie.

Hoe stel je de diagnose?

Ondanks dat hormonen een rol lijken te spelen, is er bij vrouwen met PMS geen afwijking te herkennen in de hoeveelheid hormonen in het bloed. Daarom denken ze dat het bij deze vrouwen eerder samenhangt met de gevoeligheid voor de hormonen. Een bloedonderzoek kan daarom ook niet helpen bij het stellen van de diagnose.

Het enige dat je kunt doen is achterhalen of er een patroon te ontdekken is in de klachten. Hiervoor kun je elke maand je klachten bijhouden in je agenda of in een speciale PMS-kalender. Zo kun je samen met je arts bekijken of je inderdaad PMS hebt, of dat het iets anders is.

PMS symptomen

Je kunt zowel fysiek als psychisch PMS klachten ervaren, maar welke symptomen je hebt en de heftigheid ervan verschillen per persoon. De een heeft enkel last van pijnlijke borsten en stemmingswisselingen, de ander gaat gebukt onder depressieve gevoelens en kan het hele verdere lijstje afvinken. Daarnaast is het zo dat de klachten bij de meeste vrouwen erger worden naarmate ze ouder worden.

Hieronder hebben we de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet.

Fysieke PMS klachten

  • hoofdpijn
  • rugpijn
  • spierpijn
  • gewrichtspijn
  • opgeblazen gevoel
  • pijnlijke en gespannen borsten
  • vocht vasthouden
  • gewichtstoename

Ook kunnen de klachten van andere lichamelijke aandoeningen (zoals epilepsie, migraine, diabetes of astma) verergeren, voorafgaand aan je menstruatie.

Psychische PMS klachten

  • prikkelbaarheid
  • stemmingswisselingen (huilbuien, boosheid)
  • vermoeidheid of energiegebrek
  • slecht slapen
  • concentratieproblemen
  • gevoelens van angst of paniek
  • somberheid

Wanneer je erg veel last hebt van de klachten, kunnen werk of school eronder lijden. Ook je partner en familie kunnen het zwaar te verduren krijgen. Maar ondanks dat jij er zoveel last van hebt, begrijpen de meeste mensen om je heen niet wat je ervaart. En dat kan enorm eenzaam voelen.

Hoe kun je het best met PMS omgaan?

Het is daarom ook erg belangrijk dat je voor jezelf een manier gaat vinden om met jouw PMS om te gaan. De belangrijkste tip: zorg goed voor jezelf! Logisch, kun je denken, maar toch is dit het noemen waard. Want hoe beter je in je vel zit, hoe beter je de klachten aankunt.

Dus praat erover, met vriendinnen, familie of je arts. Probeer stresssituaties te vermijden, vooral in de voor jou gevoelige periodes. En blijf bewegen. Ook als je lichamelijke PMS klachten ervaart is het goed om te bewegen. Vind je het idee van sporten erg heftig? Probeer dan een wat meer relaxte sport als yoga of zwemmen, of ga buiten wandelen. De rust in je hoofd zal je namelijk enorm goed doen.

Behandelingen PMS

Mochten de klachten alsnog te veel last veroorzaken, kun je ook je arts raadplegen over de eventuele behandelingen. De eerste stap in behandeling is meestal het aanpassen van je leefpatroon. Daarna kan er eventueel worden gekeken naar behandeling met medicijnen.

Werkt dit allemaal niet en belemmeren de klachten je te veel in je normale leven? Dan zou een arts een operatie kunnen voorstellen, waarbij de eierstokken worden verwijderd. Maar dit zal een gynaecoloog niet zomaar doen. Het is een zware operatie met zware gevolgen.

Waarom je altijd hoofdpijn hebt tijdens je menstruatie

Disclaimer

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme