Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 12 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over de razend populaire app

TikTok is een social media app die de laatste tijd steeds populairder wordt, met name onder jongeren. Heeft jouw kind een smartphone en is-ie alleen maar bezig met TikTok? Dan is het als ouder natuurlijk fijn om te weten wat deze app precies is en wat je ermee kan. Wij hebben alle info voor je op een rij gezet.

Ineens hoor je het overal: TikTok. Het lijkt wel alsof jouw pubers niet meer weg te slaan zijn achter hun schermpje. Staan ze daar weer, te dansen in de woonkamer of te springen op de bank. En dat alles voor een filmpje? Wij leggen je uit wat ze precies doen met die filmpjes op TikTok.

LEES OOK: Onze redactie spendeerde een aantal uur op de app om voor jou uit te zoeken wat je kids daar tegenkomen. Al onze conclusies vind je hier.

TikTok: wat is het?

Als ouder houd je het soms niet meer bij. Van Instagram tot Snapchat en dan weer wél Facebook maar een week later toch weer niet. Daar komt nu ook nog eens TikTok bij en deze app is momenteel wel de favoriet van veel jongeren (momenteel zelfs één van de meest gebruikte apps ter wereld). Wat is het en wat kun je ermee?

Op TikTok kun je zelf video’s maken. Dit doe je doorgaans van jezelf terwijl je playbackt, zingt of danst. Dat lijkt op de app die voorheen Musical.ly heette, deze app is overgenomen en opgegaan in TikTok. Deze video’s kun je op TikTok bewerken met tientallen verschillende effecten en je kunt er muziek onder zetten. De video van 15 seconden tot maximaal 5 minuten deel je vervolgens in de app. Dat kan zowel openbaar als privé. In dat laatste geval kunnen alleen je vrienden deze video zien.

De gepubliceerde video’s kunnen ook worden doorgeplaatst op andere social media apps zoals Facebook en Instagram. Net zoals in deze apps kan er op TikTok worden geliked, gedeeld en gereageerd.

Mag mijn kind TikTok gebruiken?

TikTok telt inmiddels 150 miljoen actieve gebruikers en zo’n 450 miljoen gebruikers totaal. Officieel moet je 13 jaar oud zijn om de app te gebruiken maar dat wordt niet gecheckt. Dat wil zeggen: je vult gewoon een andere geboortedatum in en dan is er niks aan de hand. Zo kan het dat veel kids van onder de 13 jaar ook gebruik maken van de app.

Het is aan jou als ouder om hierover te beslissen voor je kids. Mag jouw kind onder de 13 jaar oud tóch gebruik maken van TikTok? Zorg er dan voor dat jullie regelmatig een goed gesprek hebben over internetveiligheid en privacy. Hoe je dit doet met je kids lees je hier. Hoe vervelend het ook is, van dit soort apps wordt natuurlijk ook misbruik gemaakt. Als het profiel op openbaar staat, kan iedereen reageren en daarmee dus contact opnemen met jouw kind. Ook mensen met foute bedoelingen.

Als je het niet vertrouwd, maar dan afspraken met je kind over dat jij het recht hebt af en toe de telefoon van je kids te controleren op wat ze allemaal doen online.

TikTok profiel op privé of openbaar

Als je op TikTok een account aanmaakt is dat in eerste instantie gewoon openbaar. Dat wil zeggen dat iedere TikTok gebruiker toegang heeft tot jouw video’s. Let erop dat in dit geval niet alleen je video’s voor iedereen beschikbaar zijn maar ook je gebruikersnaam en locatiegegevens. Je hebt bij het aanmaken van je account TikTok zelfs toestemming gegeven om jouw filmpjes te gebruiken als reclame. Dat is nogal wat natuurlijk.

Wil je je openbare profiel graag instellen op privé? Wij leggen je hieronder stapsgewijs uit hoe je dat doet.

De privacy instellingen van TikTok wijzigen

1. Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel
2. Druk op het tandwiel tekentje bovenin
3. Scroll naar beneden naar het kopje Privacy
4. Zet ‘alleen vrienden kunnen directly contact met mij opnemen’ aan
5. Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan
6. Zet ‘privé account’ aan
7. Scroll naar het kopje Accountinstellingen
8. Klik op Instellingen pushberichten
9. Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over de razend populaire app
Sluiten