Lise Steegmans
Lise Steegmans Gezondheid 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Een op de twintig vrouwen heeft het: wat is zwangerschapsdiabetes?

Diabetes, daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. ‘Dat is suikerziekte, toch?’ Klopt als een bus. Maar zwangerschapsdiabetes, wat is dat dan precies? Kun je dat alleen krijgen tijdens je zwangerschap en verdwijnt het daarna weer? Of heb je ook daarna nog te maken met diabetes?

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes. Het heeft, net als de ‘reguliere’ diabetes, alles te maken met je bloedsuikerspiegel. Die moet goed in balans zijn. Heb je last van zwangerschapsdiabetes, dan betekent dit dat je lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Als gevolg daarvan heb je teveel suiker in je bloed.

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuikerspiegel goed op peil te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of in ieder geval niet genoeg. Dat is de reden dat er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Daarom is het advies bij zwangerschapsdiabetes om je voeding aan te passen en meer te bewegen.

Zwangerschapsdiabetes: wat zijn de symptomen?

Vette hap

Een juicy burger of een vette tosti, we houden allemaal van een vette hap op z’n tijd. Tijdens zo’n culinaire verwennerij maakt jouw lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat koolhydraten (zoals suiker) in jouw cellen kunnen komen. Dat is handig, want hierdoor blijven ze niet achter in je bloed.

Glykemische index

Als je zwanger bent, gaat dat een tikkie moeizamer. Om die reden kun je dan letten op de glykemische index (GI) van de ingriediënten die je wilt innemen. Deze index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glykemische index wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Dat is wat je wilt hebben.

Loes was zwanger met Diabetes type 1: ‘Ik durfde pas na 20 weken spulletjes te kopen’

Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Hoewel zwangerschapsdiabetes voorkomt bij 1 op de 20 zwangeren, is het gekke dat men niet precies weet hoe diabetes ontstaat. Wat we wel weten is dat je een verhoogd risico loopt als je te zwaar bent – al voor de zwangerschap, je weinig beweegt en als diabetes type 2 in de familie zit. Toch kunnen mensen die altijd gezond leven ook zwangerschapsdiabetes krijgen.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Wat ook opvallend is, is dat je vrij weinig merkt van de symptomen van zwangerschapsdiabetes. Je zult misschien vaker moeten plassen, meer dorst hebben en vermoeid zijn. Dat zijn echter ook typische kwaaltjes die standaard bij een zwangerschap horen. Meer over de symptomen kun je hier lezen.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Thuisarts.nlDiabettes Fonds

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme